“Ik was zo getraumatiseerd dat ik ontslag nam”: Fransman oog in oog met slachtoffer na 4 gewapende overvallen

Redactie KW

“Ik wil dat hij zwaar gestraft wordt. Hij bedreigde me met een wapen en was nadien zo getraumatiseerd dat ik ontslag nam.” Een winkelbediende van een tabakszaak die slachtoffer werd van een gewapende overval slaagde er op de rechtbank niet in haar overvaller, een 52-jarige man uit Wervique-Sud, te vergeven. Hij pleegde in Wervik, Menen en Komen-Waasten 4 gewapende overvallen op 1 maand tijd en riskeert 3 jaar cel.

Op 5 november 2023 sloeg Fransman Jean M. een eerste keer toe bij tabakszaak Real Tabac & Co, op de hoek van de Vrijdagmarkt en de Pastorijstraat in Wervik. Met een motorhelm op zijn hoofd wandelde hij naar binnen en bedreigde de bediende met een alarmpistool. Hij eiste de inhoud van de kassa en ging er met een scooter vandoor. Dat scenario herhaalde zich op 17 november bij een Esso-tankstation in Komen en op 26 november bij een Ladbrokes-gokkantoor in Waasten nog twee keer. Ook daar arriveerde en vertrok de dader telkens op een scooter. Op 8 december 2023 sloeg dezelfde dader nogmaals toe in tabakszaak Real Tabac in Menen. M. stapte de winkel binnen, vroeg en betaalde een pakje sigaretten maar haalde toen zijn wapen boven. “Donne la caisse”, bedreigde hij de winkelbediende. Toen de filiaalhouder binnen kwam, werd ook hij bedreigd en gedwongen op de knieën te gaan zitten.

Na die laatste overval kon Jean M. op basis van camerabeelden geklist worden en aan de andere overvallen gelinkt worden. Na zijn arrestatie bekende hij ook. “Hij leidde zo’n 30 jaar een stabiel leven maar kwam in september 2023 als zelfstandige in financiële problemen”, aldus zijn advocate Maya Vanden Bogaerde. “Hij sloot zich op in zijn atelier, raakte in een sociaal isolement en depressie en zag geen andere uitweg meer. Hij kon het niet meer met een nuchtere blik bekijken. Maar hij is geen typische crimineel.” Nochtans prijkt op zijn strafregister in Frankrijk al een zware veroordeling tot 8 jaar cel. “Ik verbleef in Frankrijk inderdaad al 8 jaar in de gevangenis, tussen 1994 en 2002”, gaf Jean M. toe. “Maar daarna was ik altijd aan het werken. Ik excuseer me bij mijn slachtoffers. Ik had echt niet de bedoeling iemand kwaad te doen, liet een vrouw en kind eerst nog een winkel verlaten vooraleer ik binnenstapte. Van zodra één van de slachtoffers zei dat ze een kind had, verliet ik ook de winkel. Een maand voor mijn arrestatie hield ik er ook uit eigen beweging mee op, ik wilde niet meer. Ik ben niet gewelddadig.” Aan de rechter vroeg hij er met een celstraf met begeleidende voorwaarden vanaf te kunnen komen. Vonnis op 8 juli. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier