Feestje in Oostkamp kent dodelijke afloop: 19-jarige dader aangehouden op verdenking moord

© AFr
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Chef Nieuws

De 19-jarige Jordy D. is aangehouden wegens moord op Milan M. (15) uit Brugge, vrijdagavond op een verjaardagsfeestje in Oostkamp. Volgens de verdediging verweerde de dader zich met een mes, toen het slachtoffer binnen viel en hem bedreigde met een taser. “Het is erg dat de verdediging de persoon van Milan inktzwart in probeert te kleuren om er voordeel uit te halen”, zegt advocaat Yen Buytaert, die de familie van het slachtoffer vertegenwoordigt. Alle tien andere arrestanten mochten intussen beschikken.

Amper 15 was Milan uit Brugge toen hij vrijdagavond neergestoken werd in de Guldensporenstraat in Oostkamp, in de wijk Nieuwenhove. Aangenomen wordt dat het om een fout gelopen afrekening gaat. Zeker is dat er een verjaardagsfeestje aan de gang was voor bewoner Jordy D. (19), die een tiental vrienden had uitgenodigd. De man woont alleen in het huis van zijn vader. Plots viel volgens de verdediging een trio binnen op het verjaardagsfeestje, via de garage.

“Ze dreigden hem neer te halen met een stroomstootwapen. Het enige wat hij vond, was een mes. In een poging om die taser af te weren, heeft hij uitgehaald met dat mes. Die jongen liep weg en mijn cliënt dacht dat hij gevallen was over een boordsteen”, zegt de advocaat van hoofdverdachte Jordy D., Patrick Bernard Martens. Zijn cliënt en andere aanwezigen op het feestje sloegen nochtans op de vlucht, terwijl het slachtoffer doodbloedde. Reanimaties van omstanders mochten niet baten. Rond 2 uur ‘s nachts werd iedereen uiteindelijk opgepakt.

Wist niet dat slachtoffer dood was

“Mijn cliënt had er tot op het verhoor geen flauw benul van, dat het slachtoffer dood was. ‘Ze gaan mij toch niet nog eens een nacht vasthouden? Was het erg misschien?’, vroeg hij mij zelfs. Hij stortte volledig in toen hij vernam dat er iemand gestorven was. Mijn cliënt sloeg inderdaad op de vlucht, maar uit schrik, net zoals de meeste anderen op dat feestje. Ze vreesden dat die represailles verder zouden gaan en het volledig zou escaleren. Dat ze hem opnieuw zouden belagen. Dus bleef hij overnachten bij een vriend, waar de politie dan aan de deur stond”, aldus Martens. Patrick Bernard Martens lijkt nu al de kaart van onopzettelijke doodslag te trekken.

Inktzwart

Yen Buytaert, die de familie van het slachtoffer bijstaat, is niet opgezet met de verklaringen van de verdediging. “Wat de familie van Milan enorm stoort, is dat de persoon van Milan inktzwart wordt ingekleurd. Het geheim van het onderzoek wordt zelfs met de voeten getreden om er nu al voordeel uit te halen. Dat is nefast voor de waarheidsvinding. Wij kennen alleszins een heel andere Milan dan de manier waarop hij wordt afgeschilderd. Die jongen is wel doodgestoken, hé”, aldus advocaat Yen Buytaert.

“We zullen ons burgerlijke partij stellen. Dat is namelijk de enige manier om inzage in het dossier te krijgen. Uiteraard wil de familie van Milan koste wat het kost weten wat zich daar precies heeft afgespeeld. Daar weten wij momenteel niets over. Het is dan ook verwerpelijk dat de verdediging voor zijn beurt spreekt”, aldus Buytaert. Er wordt aangenomen dat de steekpartij het gevolg is van een uit de hand gelopen afrekening in het drugsmilieu en dat Milan een taser bij had. “Dat is alleszins niet de Milan die wij kennen. Ook van drugs weet ik formeel niets af”, aldus Buytaert.

Jeugdrechtbank, maar ook held

Hij stond de jongeman nochtans al bij in de jeugdrechtbank. “Dat was enerzijds in het kader van zijn moeilijke familiale situatie. Zijn vader pleegde immers zelfmoord toen Milan 7 jaar was. Er zijn inderdaad nog enkele strafrechtelijke zijsprongen geweest, maar dat had niets met drugs te maken. Daar ben ik echt formeel in.” Milan kwam in 2015 nog in de media toen hij een 50-jarige vrouw redde in het Olympia-zwembad in Brugge, samen met een vriendje. Hij was toen tien jaar en hield het hoofd van de vrouw boven water toen ze onwel werd.

Dader Jordy D. werd zondagavond aangehouden door de onderzoeksrechter wegens moord. Vrijdag moet hij voor de raadkamer komen. Patrick Bernard Martens zal in de toekomst hoe dan ook aandringen op een herkwalificatie van moord naar op onopzettelijke doodslag.

Overlast in de straat

De buurtbewoners kwamen schoorvoetend een kijkje nemen naar de plaats van het onheil. Greta Vanhauwaert (79) benadrukt dat de Nieuwenhovewijk een deftige wijk is. “Wij zijn geen marginalen”, zucht ze. “Mijn man en ik wonen hier sinds 1975 in een koopwoning en hebben zoiets nog nooit meegemaakt. Maar in dat huis was er de laatste tijd wel elke avond lawaai.”

Een andere buurtbewoonster beaamt. “Bijna elke avond verzamelden in dat huis jonge gasten die dan met hun luidruchtige wagens door de straten racen. Mijn hondje slaapt al vijf jaar bij mij in bed, maar sinds die mensen hier wonen, durft het niet meer door de schrik.”

Nog iemand anders zag hoe de hulpdiensten ter plaatse kwamen en een tent plaatsten. Of er wel vaker problemen waren? “Goh, er woont daar een negentienjarige jongen. Zijn vader komt af en toe een kijkje nemen. Ze hebben door corona zolang binnen gezeten. Ik begrijp wel dat ze nu terug de bloemetjes willen buitenzetten.”

Volgens de buurtbewoners waren er al meerdere meldingen gedaan van de overlast bij de politie. “Maar meer dan eens passeren met de combi werd er ook niet gedaan. Vroeg of laat moest er eens iets ernstigs gebeuren, maar iets van die orde hadden we natuurlijk niet verwacht.”

(TV/GST/AFr/BB)

© (Foto GST)
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.