Fan van Manchester City die in elkaar werd geslagen door Clubsupporter heeft hersenschade opgelopen

© VIRGINIE LEFOUR BELGA
Bron: Belga

De 63-jarige fan van Manchester City die het slachtoffer werd van agressie op de parking langs de E40 in Drongen, wordt niet meer beademd maar hij heeft hersenschade opgelopen. Dat meldt zijn zoon, die op sociale media de supporters van Club Brugge bedankt die de hulpdiensten verwittigd hebben en het leven van zijn vader gered hebben.

De feiten gebeurden dinsdagavond op de parking langs de E40 in de Gentse deelgemeente Drongen. De 63-jarige man uit Ninove droeg een sjaal van Manchester City en was na de voetbalmatch tegen Club Brugge met de wagen gestopt op de snelwegparking.

Volgens de eerste vaststellingen van het onderzoek zou zijn voetbalsjaal in de tankshop afgenomen zijn door een verdachte en stapte die ermee naar buiten. Daaropvolgend kwam het slachtoffer in confrontatie met enkele verdachten op de parking, en belandde hij op de grond na fysieke agressie.

Aangehouden

De politie pakte in de nacht van dinsdag op woensdag vijf personen op. Ze werden woensdag verhoord maar er was nog onduidelijkheid over het aandeel van elk van hen. Alle vijf verdachten moesten een nacht in de cel blijven en ze verschenen in de loop van donderdag voor de onderzoeksrechter in Gent.

Drie verdachten werden in verdenking gesteld voor schuldig verzuim maar vrijgelaten onder voorwaarden, onder meer een verbod om voetbalmatchen bij te wonen. De man die de agressie pleegde en de man die de sjaal afnam, werden aangehouden door de onderzoeksrechter.

Niet langer in levensgevaar

Het slachtoffer verkeerde een tijdlang in levensgevaar maar dat is intussen geweken. Zijn zoon geeft op Facebook meer informatie over de toestand van zijn vader.

“Guido wordt niet meer beademd maar hij heeft hersenschade opgelopen… De volgende uren/dagen zullen duidelijk maken hoe ernstig de gevolgen zullen zijn. Zijn uitstekende lichamelijke conditie helpt zijn vooruitgang in positieve zin.”

Niet meer welkom

De vijf verdachten zijn supporters van Club Brugge, maar de club liet al weten dat ze niet meer welkom zijn in het stadion. “We weten nu dat hij bijna zijn leven verloor door Club ‘supporters’, maar we willen benadrukken dat het net Club supporters zijn die zijn leven hebben gered. Deze supporters hebben de hulpdiensten meteen verwittigd en geen kostbare tijd verloren. We kunnen jullie en zeker Sven, niet genoeg bedanken. Hemelsblauw, donkerblauw, zwart, paars, rood,… het maakt niets uit. Respect, dat is het enige wat telt”, schrijft de zoon, die medevoorzitter is van de Belgische Manchester-supporterclub Blue Moon Belgium.

Manchester City verklaarde eerder “geschokt” te zijn door de gebeurtenissen en vrijdag droeg coach Pep Guardiola op een persconferentie een t-shirt met de boodschap “We’re with you Guido”.

Minderheid

Ook Belgian Supporters, de organisatie die de supportersverenigingen van alle Belgische voetbalploegen vertegenwoordigt, veroordeelt met klem de feiten die dinsdagavond plaatsvonden op een parking langs de E40.

“Wij veroordelen dergelijk gedrag heel sterk. Het gedrag van een hele kleine minderheid treft in de eerste plaats de directe slachtoffers, maar dreigt ook de hele supportersfamilie te treffen”, zo luidt het.

“Het toenemend aantal geweldincidenten rondom voetbal schokt elke voetballiefhebber. (…) Belgian supporters is sinds zijn oprichting permanent bezig met sensibilisering, positieve supportersbeleving, sfeer- en supporterscultuur. (…) Maar sfeerbeleving en supporterscultuur zijn ontegenzeggelijk iets helemaal anders dan barbaarse, ondoordachte en verwerpelijke geweldpleging”, aldus nog de organisatie, die met de supportersverenigingen gaat samenzitten om zich te beraden over hoe ze dit het hoofd kunnen bieden.

Blijf vechten

Het nieuws van de agressie raakte ook de spelersgroep van Manchester City. Vrijdag droeg coach Pep Guardiola op zijn persconferentie een t-shirt met de boodschap “We’re with you Guido”. Verschillende spelers namen een boodschap op voor Guido. “We denken allemaal aan je, blijf vechten”, zei middenvelder Ilkay Gündogan.

“We hebben je nieuws gehoord. We staan samen. Blijf vechten en dan kom je er bovenop”, aldus verdediger Nathan Aké. Zijn collega achteraan Ruben Dias vroeg de supporter “te blijven vechten”. “We denken allemaal aan je.” Bernardo Silva zei dat de hele ploeg duimde voor zijn herstel. “Blijf sterk”, eindigde Rodri. “Je komt sterker terug.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.