Ene twintiger vrijgesproken, andere veroordeeld voor verkrachting in Roeselaarse stationsbuurt

© BELGA
Redactie KW

Een 22-jarige jongeman uit Roeselare is veroordeeld tot een effectieve celstraf van 36 maanden voor de verkrachting van een vrouw in de Roeselaarse stationsbuurt. Zijn 26-jarige vriend werd vrijgesproken. Beiden hadden op dezelfde dag seks met de vrouw, maar volgens de rechter was er in het ene geval toestemming en in het andere geval niet.

Het slachtoffer doolde op 17 juni 2021 rond in de Roeselaarse stationsbuurt, nadat ze het in de psychiatrische instelling in Pittem op een lopen had gezet. “Ze was op zoek naar alcohol en drugs”, gaf haar eigen advocate toe. In de buurt van de Traxsite liep ze S.O., een jonge Afghaan van 21, tegen het lijf. Ze vroeg hem of hij aan cocaïne kon raken. De jongeman antwoordde negatief maar hield haar wel een tijdje gezelschap. “Op een bankje begonnen ze te kussen en te knuffelen en stuurde de vrouw aan op seks”, aldus de advocaat van S.O. “Omdat hij het niet in het openbaar wou doen, zonderden ze zich in een parkje af. Daar hadden ze seks met wederzijdse toestemming. Toen nadien het bier op was, kwam zijn vriend Z.A. (19 toen) er bij. Ook met hem had ze seks in het park. Meer gebeurde er niet.”

DNA

Terug in de instelling vertelde de vrouw dat ze in Roeselare had rondgedoold en dat ze in een krotwoning door 7 mannen één voor één was misbruikt. Vaginale verwondingen en blauwe plekken ondersteunden haar verhaal. Er volgde een klacht bij de politie, die het verhaal meteen ernstig nam. De dag nadien namen agenten de vrouw mee naar Roeselare om haar traject te reconstrueren. Dat verliep moeizaam omdat de vrouw zich niet veel herinnerde. Maar toen ze Z.A. tegen het lijf liepen, verstijfde ze van de schrik.

Onderzoek leidde ook naar Z.A. én S.O, twee Afghaanse landgenoten uit Roeselare. Hun sperma – en dus hun DNA – kon op de kledij van de vrouw gevonden worden. Andere verdachten konden niet geïdentificeerd worden. “Er was inderdaad seks, maar alles gebeurde met wederzijdse toestemming”, hielden de twee beklaagden vol. “Alles gebeurde buiten. We zijn nooit in een woning geweest. De vrouw vertelt een wel heel warrig verhaal.” Aanvankelijk hadden ze zelf ook wel ontkend ooit seks te hebben gehad maar daar moesten ze ondertussen al op terugkomen. De rechter oordeelde dat de seks met S.O. met toestemming was, maar de latere seks met ZA. zonder toestemming. Aan het slachtoffer moet Z.A. een schadevergoeding van ruim 5.000 euro betalen. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier