Chirogroep beschoten met loodjesgeweer tijdens halloweentocht: leider krijgt kogel in lichaam

Redactie KW

Een groep Chiroleden en hun leiders zijn zaterdagavond beschoten geweest tijdens een halloweentocht in het centrum van Oudenburg. Een van de leiders werd net naast zijn sleutelbeen geraakt met een kogel van een luchtkarabijn. “We waren enorm geschrokken en brachten de kinderen meteen in veiligheid. Die kogel had zomaar een kind of iemands hoofd kunnen raken”, zegt hoofdleider Jochen Ramoudt (22) van Chiro Oudenburg. De dader is voorlopig nog niet gevat.

Het was de Rakwi-groep die zaterdagavond een halloweentocht had gepland in het centrum van de Arnoldusstad: 21 kinderen uit het zesde leerjaar en zes leiders. De groep was al zo’n drie kwartier bezig met hun griezelparade toen ze in de Zandvoordsestraat, op de hoek met de Sint-Pietersstraat, verschillende schoten hoorden.

“Een van onze leiders (17) voelde plots iets heel hard tegen zijn lichaam vliegen. Hij dacht dat iemand een steentje of eikel tegen hem had gegooid. Het bleef echter pijn doen. Toen we wat verderop ter hoogte van het stadhuis keken wat er aan de hand was, werd duidelijk dat het om een schotwonde ging. Het kogeltje was ook door zijn halloweenkostuum en kledij gegaan. We zijn onmiddellijk naar de politie gestapt en brachten de kinderen in veiligheid: een tuin van een oma van een van de leiders. We waren als de dood bevreesd dat hen iets zou overkomen”, getuigt Jochen Ramoudt. Hij vermoedt dat de schoten gelost zijn van op een appartementsgebouw ter hoogte van het voormalige café Sint Pietershof.

Kinderen dachten dat oproer deel was van halloween

Het gewonde Chirolid werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar het kogeltje naast zijn sleutelbeen operatief verwijderd werd. Zijn verwondingen vallen mee, maar de schrik zit er goed in. “Die kogel had zomaar een kind kunnen raken of zelfs iemands hoofd. Het is gewoonweg ondenkbaar dat dit in een kleine stad als Oudenburg gebeurt. Alle leiders zijn hier enorm door aangedaan. We hopen dat de politie de dader hoe dan ook snel vat en hij gestraft wordt. Zo’n soort gedrag is werkelijk levensgevaarlijk en had fataal kunnen aflopen”, gaat Jochen verder. Na de klacht van het slachtoffer, heeft nu ook de Chiro van Oudenburg klacht neergelegd.

© (Foto GF)

De 21 Chirokinderen hebben uiteindelijk zelf niets gemerkt van het incident. “Ze dachten dat de oproer deel was van het halloweengebeuren. De kinderen zijn uiteindelijk nog overgebracht naar een andere tuin, waar ze spelletjes speelden om de resterende tijd vol te maken. We hebben alle ouders uiteraard ingelicht, zonder de kinderen erbij, om hen niet te verontrusten. Dit willen we hoe dan ook nooit meer meemaken”, besluit Jochen. Woordvoerster Annemie Wittesaele van de lokale politie Kouter bevestigt dat het onderzoek volop loopt.

Burgemeester maakt zich zorgen

“Dat zoiets gebeurt in een normaal gezien vredevolle stad als Oudenburg, is iets waar we ons echt wel zorgen over maken”, reageert burgemeester Anthony Dumarey (Open Vld). “De politie is alvast enorm begaan met het dossier en behandelt dit als een prioriteit. Ik kan enkel hopen dat de dader snel gevonden wordt. Voor de Chiroleiding moet dit incident een bijzonder emotionele impact hebben.” (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.