Burgemeester Knokke-Heist wil meer federale steun én wettelijke mogelijkheden tegen overlast: “Heel wat suggesties gekregen van ongeruste burgers”

Burgemeester Jan Morbee is de overlast beu. © MM
Redactie KW

In Knokke-Heist is onvrede ontstaan over de overlast die (vaak Noord-Franse) toeristen veroorzaken. De voorbije dagen was het in de kustgemeente over de koppen lopen en had de politie de handen vol. Burgemeester Jan Morbee (GBL) toont begrip voor de ongeruste inwoners en tweedeverblijvers. Al wijst hij tegelijk op de wettelijke beperkingen waar zijn politiekorps mee te maken krijgt. “De vele maatregelen die we vandaag al nemen om bezoekers ervan bewust te maken dat onze gemeente een goed, respectvol en correct gedrag hoog in het vaandel draagt, blijken steeds minder toereikend.”

Het waren weinig fraaie beelden maandagmiddag in de Lippenslaan in het centrum van Knokke. Een groep van een twintigtal mensen, inclusief kinderen, ging daar op de vuist na een discussie om een vrije parkeerplaats. En wie rondloopt in Knokke-Heist of er de sociale media op nakijkt ziet dat de onvrede onder de eigen inwoners stijgt. Burgemeester Jan Morbee (GBL) begrijpt de ongerustheid en pleit opnieuw voor meer federale steun én wil dat zijn eigen korps meer wettelijke mogelijkheden krijgt om in te grijpen. “Genoeg is genoeg. De grens van tolerantie is bereikt”, zegt Morbee.

“Het kwaliteitstoerisme dat Knokke-Heist vooropstelt, en waar we sinds jaar en dag voor gekend zijn, komt steeds vaker onder druk te staan”, gaat Morbee verder. “De vele maatregelen die vandaag al worden genomen om bezoekers ervan bewust te maken dat onze gemeente een goed, respectvol en correct gedrag hoog in het vaandel draagt, blijken steeds minder toereikend.”

De overlast waarvan sprake is divers. Dat gaat van foutparkeren in het centrum en alle zijstraten tot onaangepast gedrag van bepaalde groepen dagtoeristen – vaak Noord-Fransen. Ook ontblote bovenlijven op straat en de toenemende agressie en vechtpartijen onder de toeristen is een zorgwekkende evolutie.

“In de eerste post-Covid-periode gebeurde net hetzelfde. Ik herinner me nog de maatregel die wijlen Burgemeester Graaf Leopold Lippens uitvaardigde: alle Franse auto’s buiten de stad werden gecontroleerd en teruggestuurd”, gaat Jan Morbee verder. “Hij werd van hogerhand terechtgewezen dat dit wettelijk niet kon, vandaar dat deze maatregel onmiddellijk moest opgegeven worden. De oplossingen zijn moeilijk te vinden. Het vraagt meer dan ooit om een beleid dat deze problemen nóg kordater aanpakt zodat we de hoge kwaliteit van ons kusttoerisme, waar we terecht fier op mogen zijn, ook in de toekomst kunnen vrijwaren. Ik wil niet gaan voor een ‘meer is beter beleid’. Neen, we moeten gaan voor kwaliteit.”

Extra federale steun

Alleen, zo stelt de burgemeester van Knokke-Heist, is het wettelijk kader vaak beperkt. Daarbij wijst hij als voorbeeld naar het foutparkeren. “De afgelopen dagen heb ik al heel wat suggesties gekregen van terecht ongeruste burgers. Heel veel van deze suggesties voldoen echter helaas niet aan de wettelijke normen”, aldus Morbee. “Wielklemmen bijvoorbeeld mogen niet geplaatst worden en gasboetes mogen niet onmiddellijk geïnd worden. Het zijn allemaal maatregelen die wij juridisch afgetoetst hebben maar jammer genoeg niet kunnen gebruiken. Ik pleit daarom voor een eigen gemeentelijke takeldienst die foutparkeerders onmiddellijk kan wegslepen. Ook daar spreekt de rechtspraak niet in ons voordeel. Dit werd ook bevestigd via een omzendbrief van de procureur die ons erop wijst dat alle kosten van onnodig takelen, schade en stalling van het voertuig ten laste zijn van de gemeente. Ik laat wel nog verder onderzoeken welke verbodsbepalingen we in een politieverordening wettelijk kunnen opnemen.”

De burgemeester wijst er tot slot op dat de politie van Knokke-Heist alles in het werk stelt om de overlast tegen te gaan. “Maandag stond iedereen paraat en werden alle verloven ingetrokken. Alle ploegen op het terrein waren zeer waakzaam en alert. Dat kan ik echt verzekeren”, zegt Morbee. “Alle ploegen waren zeer uitdrukkelijk in de drukke zone aanwezig en traden op waar nodig. Alleen mogen we niet vergeten dat ook het andere dagdagelijkse politiewerk gewoon doorloopt op zo’n warme en drukke dagen. Ook dan gebeuren er verkeersongevallen, moeten we op zoek naar verloren gelopen kinderen of wordt de politie opgeroepen voor huiselijke twisten. Hierin pleit ik als burgemeester, verantwoordelijk voor de veiligheid in mijn gemeente, nogmaals bij de federale politie voor extra steun tijdens onze hittedagen.”

Grens bereikt

“We zijn er ons zeer degelijk van bewust dat dit maatschappelijk probleem niet in 1-2-3 opgelost kan worden maar toch moeten we onmiddellijk ingrijpen”, besluit Morbee. “Enkel een kordaat beleid kan oplossingen bieden, en dan kijk ik ook echt naar de federale overheid die steden en gemeenten, die extra inspanningen willen doen, meer wettelijke armslag zouden moeten geven. Knokke-Heist zou niets liever willen want voor ons is de grens van tolerantie van onze inwoners en tweedeverblijvers bereikt.” (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier