Atletiektrainer (48) vraagt 14-jarig meisje naaktfoto ‘en enkele uurtjes op hotel’: “Het was maar een spelletje”

© Unsplash
Redactie KW

Een 48-jarige atletiektrainer van de club uit Diksmuide riskeert twee jaar cel omdat hij een 14-jarig meisje van de club ongepaste berichten stuurde. J.M. vroeg het kind om een naaktfoto, wilde haar aanzetten tot seks en zei zelf ‘dat hij enkele uurtjes op hotel’ kon regelen. “Het was maar een spelletje, en zij lokte me in de val”, toonde J.M. aanvankelijk geen schuldinzicht. Op zijn proces gaf hij ‘zijn grote fout’ toch toe.

De 48-jarige J.M. is al jarenlang atletiektrainer en was zo verbonden aan de atletiekclub in Diksmuide. Daar toonde hij ongezonde interesse in een 14-jarig meisje, lid van de club. Volgens getuigen raakte hij haar aan het achterwerk aan maar het was haar moeder die in mei vorig jaar ontdekte dat haar dochter al een maand lang ongepaste berichten kreeg van haar trainer.

‘Uurtjes op hotel’

“De moeder vond dat haar dochter anders deed en stootte in haar GSM op een hoeveelheid berichten”, sprak meester Sofie Vangheluwe namens de moeder en het kind. “Eerst ging dat nog over trainingen maar al gauw stuurde hij haar dat ze aantrekkelijk was, een mooi lichaam had en polste naar haar seksuele interesses. Hij stuurde haar ook een naaktfoto van zichzelf, waarop zijn geslachtsdeel beginnend zichtbaar was. Hij spoorde haar ook aan een naaktfoto van zichzelf te sturen. Uiteindelijk ging het zelfs zo ver dat hij polste of ze seks wou met hem en dat hij ‘enkele uurtjes op hotel in Brugge’ kon regelen. Dit kon gelukkig tijdig gestopt worden. Alle alarmbellen gingen af en de club heeft de trainer onmiddellijk geschorst.” Dat is hij nog steeds.

Spelletje

Tijdens zijn verhoor wentelde J.M. zich zelfs in een slachtofferrol. “Het was zij die me triggerde met haar berichten en foto. Ze prikkelde me. Eigenlijk was het maar een spelletje dat ik meespeelde en ben ik in de val gelokt”, zei hij aanvankelijk. Voor de burgerlijke partijen, naast de moeder stelde ook de Vlaamse Atletiekfederatie zich burgerlijke partij, genoeg om te spreken over nul schuldinzicht. Het meisje krijgt intussen psychologische bijstand waarvoor een morele schadevergoeding van 3.500 euro werd gevraagd. De federatie vroeg wegens imagoschade 3.000 euro. “En het belangrijkste: leg deze man een contactverbod op én het verbod ooit nog trainer te zijn.”

Grote fout in korte periode

Voor J.M. werd twee jaar cel gevraagd wegens aanzetten van ontucht, cyberlokking, belaging en de aantasting van de fysieke integriteit. Er werd ook de ontzetting uit de burgerrechten gevraagd. “We ontkennen dat er belaging was of ongepaste aanraking. Dat is nooit gebeurd”, pleitte meester Anthony Demol. “En op de naaktfoto die hij zelf stuurde was enkel zijn blote bast te zien. Hij beseft wel dat hij fout was om dergelijke gesprekken met een 14-jarige te voeren.” Ook J.M. toonde nu enigszins blijk van schuldinzicht. “Het was een grote fout van me, maar in een korte periode. Mijn ego heeft mee gespeeld en ik zal er altijd spijt van hebben. Dit zal niet meer gebeuren.” Vonnis op 9 augustus. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier