Verdachte blijft in de cel voor gijzeling in Brugse gevangenis

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van een 29-jarige Kosovaar met een maand verlengd op verdenking van gijzeling in de Brugse gevangenis. Faton S. gijzelde urenlang een vrouwelijke cipier , maar gaf zich uiteindelijk over.

De feiten deden zich voor op 24 februari rond 14.20 uur tijdens de wandeling. Zonder precieze aanleiding gijzelde en bedreigde Faton S. een cipier met een zelfgemaakt steekwapen. S. had een balpen met plastic omwikkeld en de punt verwarmd. De gedetineerde vroeg om de vrijlating van zijn broer en zijn vader, die in andere gevangenissen zitten. Voor zichzelf eiste hij een helikopter.

De speciale eenheden van de federale politie kwamen ter plaatse om de situatie te ontmijnen. Na uitgebreide onderhandelingen met de gijzelnemer kon kort voor 18 uur een einde gemaakt worden aan de gijzeling. De verdachte gaf zichzelf uiteindelijk over. De cipier, pas zes maanden in dienst, raakte bij de feiten niet gewond.

Faton S. werd in oktober 2018 door het Gentse hof van beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de zogenoemde bloedwraakmoord. Zijn vader en zijn broer kregen respectievelijk als opdrachtgever en als schutter 28 en 26 jaar cel. Tijdens een aanslepende familievete werd de Kosovaar Nedjip Mustafa (39) in december 2013 doodgeschoten aan zijn woning in Sint-Niklaas. Daarnaast kreeg Faton S. recent 14 maanden cel voor geweldplegingen tegen cipiers in de gevangenis van Hasselt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.