Schotse trucker riskeert vijf jaar cel voor smokkel van tien Vietnamezen

Redactie KW

Een Schotse trucker blijft ontkennen dat hij weet had van tien Vietnamezen, waaronder acht kinderen, in zijn truck.

De bal ging aan het rollen toen Belgische en Britse politiediensten verdachte transporten opmerkten tussen de haven van Zeebrugge en de haven van het Engelse Purfleet. In de nacht van 4 op 5 maart 2020 kreeg de Belgische politie van haar Britse collega’s een tip over een trailer met transmigranten die via de haven van Zeebrugge het Kanaal zou oversteken. De federale gerechtelijke politie West-Vlaanderen hield samen met de federale wegpolitie de truck staande op de snelwegparking langs de E17 in Gentbrugge. In de trailer zaten tien Vietnamezen, onder wie acht minderjarigen, verborgen tussen een landing autobanden.

De 66-jarige chauffeur, Duncan M., werd opgepakt op verdenking van mensensmokkel. Hij werd aangehouden maar later opnieuw gelost na betaling van een borgsom. De Schot is altijd blijven volhouden dat hij niet wist dat er transmigranten in zijn trailer zaten. Maar volgens het parket was dit een leugen. Hij kreeg 37 maanden cel, maar ging in beroep. Hij blijft erbij dat hij niet op de hoogte was dat er mensen in zijn trailer zaten.

Maar dat is volgens de procureur-generaal ongeloofwaardig. “Hij kreeg 600 pond om met zijn vrachtwagen naar Frankrijk te rijden om daar een collega te vervangen. Maar Hij wist niet waar hij moest leveren, wanneer hij moest leveren of bij wie. En dat voor een chauffeur met twintig jaar ervaring?” Bovendien Stond hij volgens de procureur-generaal onvoldoende stil bij de gevaren. “Als zo’n vrachtwagen betrokken geraakt bij een ongeval, is de kans op een brand groot. Verscholen tussen een lading banden, maakten die verstekelingen dan geen schijn van een kans.” Hij vorderde vijf jaar cel. Uitspraak op 1 juni. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier