Roeselarenaar die bankrekening ten dienste stelde van phishingbende riskeert jaar cel

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een 21-jarige man uit Roeselare riskeert in de Brugse rechtbank een jaar celstraf omdat hij zich als ‘geldezel’ liet inschakelen door een Nederlandse phishingbende.

Begin juni 2019 overhaalde een Nederlandse bende met een frauduleuze e-mail twee slachtoffers om geld te storten. Het ene slachtoffer stortte in totaal 3.800 euro, het andere 830 euro. Onderzoek wees uit dat een deel van het ontfutselde geld terechtkwam op de rekening van Y.H. (21) uit Roeselare.

De jongeman viel naar eigen zeggen uit de lucht en verklaarde dat hij op Instagram was ingegaan op een voorstel om snel geld te verdienen. “Er kwamen twee Nederlanders naar zijn woning”, pleitte de advocaat van Y.H. “Ze vroegen zijn bankkaart en code, zogezegd omdat ze zijn rekening nodig hadden om te beleggen in bitcoins. Hij wist helemaal niet dat het geld dat op zijn rekening kwam een illegale herkomst had. Hij is bijzonder dom en naïef geweest, maar dat is niet strafbaar.”

Volgens de procureur had de jongeman moeten weten dat het geld afkomstig was van criminele activiteiten. De uitspraak volgt op 24 maart. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.