Nederlandse oplichter Roseboom na ANPR onderzoek geklist in Gullegem

© JH
Redactie KW

De 49-jarige Nederlandse meesteroplichter Cornelis ‘Cor’ Roseboom is deze middag opgepakt in Gullegem. Dat bevestigt de politie. Die waren hem sinds donderdagavond op het spoor nadat zijn wagen opgemerkt werd door ANPR-camera’s.

De 49 jarige oplichter en voormalige aannemer is al jaren berucht in Nederland. Al 30 jaar lang wordt zijn naam genoemd in honderden kleine en grote oplichtingszaken. Hij zat er al eens vier jaar in de cel. Vorige maand werd op de nationale televisie op zender AvroTros een programma over Roseboom uitgezonden waarin zijn foto werd getoond. De man ontvluchtte toen Nederland en trok naar België.

Eerst dook hij op in Brugge en Oostende maar deze week vertoefde hij in Diksmuide en Houthulst. Met een valse cv en vals identiteitsbewijs slaagde hij er in om als elektricien aan de slag te gaan bij houtbedrijf Decruy in Houthulst maar al op zijn eerste dag daar viel hij door de mand.

Roseboom verbleef in het PAX hotel in Diksmuide maar na zijn ontmaskering daagde hij daar maandagavond niet meer op. Hij liet er zijn bagage, medicatie en de factuur van 160 euro achter. Zijn vlucht kon echter niet blijven duren want intussen was de politie hem op het spoor.

Al geseind voor 10 Belgische zaken

Roseboom werd nationaal geseind in België en blijkt zelfs al voor 10 Belgische dossiers in enkele weken tijd gezocht te worden. De politie kreeg de voorbije dagen essentiële informatie door zoals het feit dat hij zich met een zwarte bestelwagen type Toyota ProAce verplaatste met Nederlandse nummerplaten. Die gegevens werden in de databank van de ANPR camera’s gestopt en dat leidde tot resultaat.

“Vrijdag rond de middag kon Roseboom opgepakt worden in Gullegem, zegt korpschef Johan Geeraert van politiezone Polder. “We kregen donderdagmiddag al verschillende meldingen van mensen die hem herkenden. Zo hebben we een hotel in Jabbeke geobserveerd maar dat bleek negatief. Uiteindelijk konden we achterhalen dat de man via een interimkantoor aan de slag was voor een bedrijf uit Eernegem.”

“Zij vertelden ons dat Roseboom vandaag aan de slag was op een plaats in Gullegem. Een ploeg van Polder is naar ginds gereden en kon hem arresteren. Hij werd opgesloten in de politiecel in Diksmuide voor verhoor.”

Parket van Antwerpen

Wat er nu met de beruchte Roseboom zal gebeuren is nog niet duidelijk. Het leidend parket dat een onderzoek naar hem voert is dat van Antwerpen omdat de eerste Belgische feiten met gedupeerden zich daar afspeelden. “Na het verhoor nemen wij contact op met de magistraat in Antwerpen”, vervolgt Geeraert.

“Als zij beslissen om hem daar voor de onderzoeksrechter te brengen zullen wij de man overbrengen naar de gevangenis in Antwerpen. Voor ons is de kous dan af. Maar eventuele nieuwe gedupeerden kunnen zich wel nog melden. Nadat in de media verscheen dat Roseboom zich hier ophield kregen we al verschillende meldingen van burgers die hem herkenden.”

Roseboom zelf zou bij zijn eindelijke arrestatie een gelaten indruk gegeven hebben. Hij deed vooral waar hij goed in is: praatjes maken. Mogelijk kan hij dat vanaf nu in de gevangenis doen.

(JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.