‘Moneymule’ moet 10.000 euro aan slachtoffer terugbetalen en krijgt er straf bovenop

Redactie KW

Een 28-jarige vrouw uit Izegem die haar rekeningnummer liet misbruiken door oplichters moet aan het slachtoffer een schadevergoeding van 10.000 euro betalen. Dat besliste de rechter in Kortrijk. Daarbovenop kreeg ze nog een voorwaardelijke celstraf van 5 maanden en een effectieve boete van 400 euro.

Het slachtoffer, een 73-jarige vrouw, kreeg op 27 september 2020 plots telefoon van een man. Hij gaf zich uit als een medewerker van haar bankkantoor en zei haar dat ze haar rekening meteen moest blokkeren. “Geen probleem, want hij zou haar daarbij helpen. Zei hij tegen haar”, pleitte haar advocaat. “Ze volgde zijn instructies op. Daarna zag ze hoe er twee keer 12.500 euro was verdwenen van haar bankrekening.”

Een deel daarvan was terechtgekomen op de rekening van Kelly V. uit Izegem. “Maar zij heeft helemaal niets met die feiten te maken”, pleitte haar advocaat. De vrouw gaf wel toe dat ze haar rekeningnummer eens had doorgegeven aan iemand via Snapchat. “Maar ze wist helemaal niet het zou gebruikt worden voor criminele feiten.”

Volgens de openbare aanklager moest ze wel geweten hebben dat het niet koosjer was, en dat vond de rechter ook. “Dit is dé plaag van het moment en je bankrekeningnummer geef je niet zomaar”, vond de openbare aanklager. De bank van de vrouw kon 15.000 euro van het verdwenen geld recupereren. (LSi)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.