Decathlon stopt met verkoop kajaks in Noord-Frankrijk

© (Foto BELGA)
Redactie KW

De scheepvaartpolitie trof afgelopen weekend verschillende lege opblaasbare bootjes op zee voor de Belgische kust aan. Onder andere een kajak aan het windmolenpark voor de kust van Oostende. Het gaat mogelijk om de kajak van drie transmigranten die afgelopen vrijdag vermist geraakten tijdens hun oversteek naar Groot-Brittannië. Twee van hen konden gered worden, de derde is nog spoorloos. De vondst van de kano doet nu het ergste vrezen.

Een lege kajak. Van sportwinkelketen Decathlon. Dat trof de scheepvaartpolitie afgelopen weekend enkele kilometers diep in zee voor de kust van Oostende aan. Het bootje was aangespoeld ter hoogte van het windmolenpark. Het gaat wellicht om de kano waarmee drie transmigranten vrijdag de oversteek naar Groot-Brittannië probeerden te maken. Zij geraakten tijdens hun tocht vermist. Twee drenkelingen konden door de Franse kustwacht gered worden. Van de derde – en van hun kajak – ontbrak elk spoor. Het feit dat de kajak leeg aanspoelde, doet het ergste vrezen voor de transmigrant. Het was bovendien niet het enige lege vaartuig dat in onze wateren werd aangetroffen dit weekend.

“Het ging om opblaasbare bootjes, waaronder een kajak die vermoedelijk verkocht werd in Decathlon”, zegt Frank Demeester, procureur bij het Brugse parket. “Bij dergelijke vaststellingen gaan we altijd na of de bootjes aan incidenten met transmigranten gekoppeld kunnen worden. Zo gebeurt het dat de bootjes bij een reddingsactie niet gerecupereerd kunnen worden. Die blijven dan op de Noordzee dobberen. Veel van dergelijke bootjes lijken enorm op elkaar, dus het is vaak moeilijk om die aan een bepaalde reddingsactie toe te schrijven.”

Het is dan ook nog niet helemaal duidelijk of één van de bootjes die afgelopen weekend werd aangetroffen van de vermiste transmigrant geweest is. Al houdt de procureur wel zijn hart vast voor wat er later eventueel aangetroffen zal worden. “Het is altijd bang afwachten als zo’n bootje gevonden wordt. Voorlopig vonden we enkel bootjes die aan het ronddrijven waren, en gelukkig maar. Maar het is niet uitgesloten dat plots ook lichamen aan onze kust zullen aanspoelen. Rekening houdend met het grote aantal transmigranten dat via Noord-Frankrijk in kleine bootjes wordt geladen en het feit dat daarvoor kleine opblaasbare bootjes gebruikt worden.”

De drie transmigranten die in de problemen kwamen, waren alleszins niet de enige die vorige week hun kans waagden. Want afgelopen donderdag maakten bijna 1.200 transmigranten de oversteek vanuit Frankrijk. Volgens het Britse Ministerie van Binnenlandse Zaken was dat een absoluut dagrecord. En het vorige was toen amper een week oud. Maar de oversteek kan dus ook grondig mis gaan. Het is voorlopig nog niet volledig zeker dat de aangespoelde kajak effectief door transmigranten werd gebruikt, maar momenteel wijst alles wel in die richting.

Eén van de argumenten daarvoor is het feit dat de kajak van de Franse sportwinkelketen Decathlon afkomstig was. De winkels in Calais en Duinkerke beslisten namelijk om de kajaks uit het gamma te halen. “Als reactie op de huidige context”, klonk het in een persbericht. De winkels merken namelijk dat heel wat kajaks gekocht worden door transmigranten om het Kanaal over te steken. “Dat zou het leven van de mensen in gevaar brengen, en dus is beslist om de kajaks uit het assortiment te halen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.