Aannemer krijgt zware boete voor uitbuiting werkkrachten op werf in Zwevegem

Een 56-jarige Oekraïner en zijn Hongaarse bouwfirma hebben voor de Brugse strafrechtbank een totale geldboete van 115.200 euro gekregen voor sociale dumping. Er werd ook ruim 79.000 euro verbeurd verklaard.

Op 1 december 2020 hield de arbeidsinspectie een routinecontrole op bouwwerven in Zwevegem en Idegem, bij Geraardsbergen. Er waren in totaal tien arbeiders metsel- en voegwerken aan het uitvoeren voor een Hongaarse firma. Uit de verklaringen van de Hongaren en Oekraïners bleek dat zaakvoerder Ivan I. (56) de Belgische wetgeving omzeilde. Zo betaalde hij hen te weinig loon en ontweek hij sociale bijdragen.

I. kreeg van het gerecht de kans om de situatie te regulariseren door de achterstallige lonen en bijdragen te betalen, maar de Oekraïner ging daar niet op in. “Een woordvoerder van de firma beweerde dat de schuld bij hun Belgische klanten lag”, verduidelijkte arbeidsauditeur Jeroen Lorré. “Er is niet het minste schuldbesef.” Volgens Lorré leverde het gesjoemel 79.000 euro op voor de beklaagde.

Ivan I., die in Tsjechië zou wonen, kwam niet opdagen voor zijn proces. (AFr)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.