14.000 euro boete voor hondenfokster na ontruiming volledige kwekerij Dogs & Friends

Redactie KW

Bijna vier jaar nadat de volledige hondenkwekerij Dogs & Friends in Ruiselede en Ardooie is ontruimd en 81 honden in beslag genomen zijn, is de 34-jarige uitbaatster uit Oostende en haar vennootschap veroordeeld tot een boete van 14.000 euro voor milieu- en stedenbouwkundige inbreuken en inbreuken op het dierenwelzijn. Drie jaar lang mag ze geen honden meer houden en tien jaar lang moet ze zich aan een exploitatieverbod houden.

In maart 2017 ontruimde de politie op bevel van de inspectie dierenwelzijn de hondenkwekerij van Priscilla B. en haar moeder langs de Wantestraat in Ruiselede. Rashonden zoals dalmatiërs, cocker spaniëls en beagles verhuisden naar het asielcentra omdat de uitbaatster ondanks herhaalde klachten, aanmaningen en een uitbatingsverbod gewoon bleef verder doen. Al jarenlang stroomden er klachten binnen van klanten wiens hondje kort na de aankoop bij Dogs & Friends was overleden omdat het ziek was.

Uit inspecties bleek dat de honden niet goed verzorgd waren en in onhygiënische omstandigheden leefden. Na eerdere controles legden de inspecteurs heel wat maatregelen op, maar die werden niet of nauwelijks nageleefd. De uitbaatster werkte niet mee bij de controles en lachte de opmerkingen weg. Toen de hondenkwekerij al voor de vijfde keer haar erkenning verloor en de uitbaatster de opgelegde maatregelen bleef negeren, besliste minister van dierenwelzijn Weyts (N-VA) om voor de eerste keer in de Vlaamse geschiedenis een uitbatingsverbod van onbepaalde duur op te leggen. Dat verbod ging op 7 februari 2017 in maar bij een nieuwe controle van de inspectiedierenwelzijn bleek er niets veranderd. Van het uitbatingsverbod trok uitbaatster Priscillia B. zich ook niets aan. “Wie volhardt in de boosheid, bewijst dat hij het echt niet begrepen heeft”, klonk het toen op het kabinet van Ben Weyts. Dierenrechtenorganisatie Gaia sprong op de kar en diende klacht tegen B. in. Het stelde zich nu ook burgerlijke partij op de rechtbank en eiste een schadevergoeding. “De kwekerij was een walgelijke en vuile boel, aldus de advocaat van Gaia. “Zieke dieren werden verkocht nadat ze in dramatisch omstandigheden waren gekweekt. De toestanden waren erger dan bij broodfokkers in Oost-Europa.” De dierenrechtenorganisatie kreeg een symbolische schadevergoeding van 79 euro, 1 euro per hond die er weggehaald moest worden.

Eind 2016 was de uitbatingsvergunning al ingetrokken maar toch bleef B. verder doen, zelfszonder milieu- of bouwvergunningen. “Ze liet de dieren soms zelfs dagenlang onbeheerd achter, ziektes waarden in de kennels rond, er was lawaaioverlast, geurhinder,…”

Priscilla B. is hondenkapster van opleiding. In 2011 verkreeg ze samen met haar moeder de toelating om op een oude hoeve langs de Wantestraat in Ruiselede een hondenkwekerij uit te baten maar dat liep al gauw mis. Het regende klachten van ontevreden klanten. In 2014 kon een strafproces al vermeden worden door een boete te betalen maar de situatie verbeterde niet. “Er was een gebrek aan geld, personeel, kennis en ervaring”, vatte de advocaat van B. alles samen. “Samen met haar moeder werkte ze dag en nacht maar dat volstond niet. Bovendien deed de dierenarts die wekelijks op bezoek kwam zijn job niet. De verloederde staat van de huurhoeve in Ruiselede deed de zaak evenmin goed. Daarom probeerde ze naar Ardooie te verhuizen maar daar raakte ze nooit aan de nodige vergunningen.”

Na de ontruiming in 2017 kwam sowieso al een einde aan de hondenkwekerij. De huur van de hoeve in Ruiselede is stopgezet, de hoeve in Ardooie verkocht, de vennootschap Dogs & Friends ontbonden en vereffend. De moeder van Priscilla B. overleed in 2018, zelf ging ze nog even aan de slag als arbeidster maar vandaag leeft ze van een ziekte-uitkering. “Psychisch en fysisch gesloopt en geruïneerd”, aldus haar advocaat.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier