Vier jaar cel voor onverbeterlijke drugsdealer

Een veertiger uit Menen is dinsdag door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een strenge effectieve celstraf van vier jaar en een boete van 16.000 euro. Hij was nog maar net vrijgekomen uit de gevangenis en hij was alweer drugs aan het verkopen. Ook zijn 70-jarige moeder werd door de rechtbank veroordeeld. Haar straf bleef beperkt toe een boete.

De Menenaar kampt al sinds zijn zestiende met een zware drugsverslaving. “Mijn cliënt is invalide na een brommerongeval en bovendien mentaal beperkt. Daardoor kan hij moeilijk neen zeggen”, aldus zijn raadsman tijdens het proces. “Hij verkocht telkens kleine hoeveelheden.”

Maar hij was niet aan zijn proefstuk toe: het was al de derde keer in amper vijf jaar tijd dat hij terechtstond voor drugshandel. Alles samen had hij al een celstraf van 54 maanden openstaan en daar komen nu nog eens vier jaar bij. Ook zijn 70-jarige moeder zat op het beklaagdenbankje. Ze zat meer dan twee maanden in voorhechtenis omdat ze ook betrokken zou zijn bij zijn handel, iets wat haar advocaat ontkende.

“Ze wist dat haar zoon verslaafd was, maar moet ze gestraft worden omdat ze hem niet op straat heeft gezet?”, zo klonk het. De rechter toonde begrip en veroordeelde haar dinsdag tot een boete. Vier andere drugsleveranciers die bij het handeltje betrokken waren, kregen celstraffen tussen 15 en 30 maanden. Alles samen werd meer dan 40.000 euro aan drugswinsten verbeurdverklaard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier