Nederlandse dealers verleiden Oostendenaar en Roeselarenaar via datingapp en laten hen cannabis kweken: vier jaar cel

Redactie KW

Twee Nederlanders hebben in de Brugse rechtbank elk vier jaar effectieve celstraf gekregen voor cannabiskweek. De twee verleidden Vlaamse mannen via de datingapp Badoo en dwongen hen vervolgens om een plantage in hun woning te installeren. “Wie eruit wou stappen werd bedreigd.”

Op 15 september vorig jaar viel de politie binnen in het appartement van M.M. (36) in Oostende. De agenten troffen er 91 professioneel gekweekte cannabisplanten aan. De man verklaarde dat hij via de datingapp Badoo verliefd was geworden op een Nederlander, die hem overhaalde om cannabis te kweken. “Maar hij plaatste meer planten dan afgesproken”, vertelde M. “Als ik wou stoppen moest ik 10.000 euro betalen. Ik ben er dan maar mee verder gegaan. Ik ontving elke week 50 euro.”

Onderzoek leidde de speurders naar Nederlanders Roland S. (27) en Regi S. (26). Volgens het parket zocht de eerste via Badoo actief naar alleenstaande homoseksuele mannen met financiële problemen. De tweede zorgde voor de installatie van de plantages. Ook K.M. (23) uit Roeselare en M.M. (33) uit Puurs lieten zich op dezelfde manier overhalen door Roland S. De plantages in Oostende, Roeselare en Puurs zouden volgens het parket in totaal minstens tien oogsten hebben opgeleverd.

Oostendenaar M.M. zat na zijn arrestatie enkele maanden in voorhechtenis. De procureur drong aan op een effectieve celstraf. “Hij is naiëf en beïnvloedbaar”, pleitte zijn advocaat Stijn Leliaert. “Hij is ook een beetje slachtoffer.” M.M., die in het verleden al meerdere veroordelingen opliep, kreeg uiteindelijk achttien maanden voorwaardelijke celstraf.

Roland S. ontkende dat hij de dwingende leider was, maar de rechter zag dat anders. “De beklaagde gedroeg zich als een manipulator en domineerde de mannen die hij verleidde. Wie eruit wou stappen werd bedreigd.” Ten aanzien van de Nederlanders verklaarde de rechter in totaal 60.000 euro verbeurd. De mannen uit Roeselare en Puurs kregen respectievelijk 150 en 120 uur werkstraf.

Oostendenaar C.V. (33) die hielp op de plantages en cannabis verkocht kreeg twee jaar voorwaardelijke celstraf. Hij zag ook 20.000 euro verbeurd verklaard. Een zevende betrokkene, de Oostendse A.S. (34), kreeg voor haar aandeel acht maanden celstraf met uitstel. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier