Twee broers uit Kortrijk moeten na hun verblijf in voorhechtenis niet meer terug naar de gevangenis voor grootschalige verkoop van drugs. Dat besliste de strafrechter in Kortrijk. Er was sprake van handel in kilo’s cannabis en cocaïne en wilde achtervolgingen. Ook 2 neefjes, een ex-leerkracht en een zesde verdachte moeten niet meer terug naar de cel.
Na aanwijzingen over drugshandel startten de speurders halfweg 2020 met de observatie van een woning op het Volksplein in Kortrijk. Broers Anis (25) en Ayman O. (22) kwamen in het vizier van de speurders. Ritjes naar Nederland, de vondst van drugszakjes in het afval en verklaringen dat er sprake was van kilo’s cocaïne en cannabis deed de speurders besluiten eind 2020 over te gaan tot de arrestatie van de broers. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Ayman O. was na een trip naar Nederland op weg naar Gullegem om de drugs in een kelder te verbergen maar vluchtte met een Audi weg. Het kwam tot een wilde achtervolging waarbij zelfs een politievoertuig werd aangereden. Een tweede poging om hem te doen stoppen in de Gullegemstraat in Kortrijk mislukte ook. De vluchtauto kon later in de Evarist Carpentierstraat in Kortrijk aangetroffen worden, net als 7,8 kilogram cannabis in een tuin vlakbij. In de kelder van een woning in Gullegem kon nog eens 4 kilogram gevonden worden.
Volgens de openbare aanklager was Ayman O. het kopstuk. Hij bekende bij drugshandel betrokken te zijn. “Maar het zijn niet de grote vissen die men dacht te hebben gevat”, aldus advocaat Thomas Vandemeulebroucke. “Want men dacht de Al Capone van de Lage Landen te hebben gevat.” Hij kreeg 42 maanden celstraf maar enkel de periode van voorhechtenis is effectief, net als een boete van 10.000 euro. Zijn broer Anis kreeg 3 jaar cel maar ook voor hem is enkel de periode van voorhechtenis en een boete van 10.000 euro effectief. Hij had de vrijspraak gevraagd. “Hij ziet hier enkel op het beklaagdenbankje omdat hij de‘broer van’ is “, aldus advocaat Kris Vincke. “Hij verkocht geen gram coke of cannabis.” De rechter was een andere mening toegedaan.
Samen met de twee broers stonden nog vier verdachten, waaronder twee neven, terecht voor hun hulp aan de broers. Een ex-leerkracht stelde bv. de kelder in Gullegem ter beschikking. Eén van de neven werd vrijgesproken, de andere kreeg 18 maanden cel maar ook hier enkel de voorhechtenis en een boete van 5.000 euro effectief. De ex-leerkracht kwam er met 15 maanden en 5.000 euro vanaf, de zesde beklaagde kreeg 150 uren werkstraf. (LSi)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier