Ex-cipier opnieuw vrijuit voor dealen in de gevangenis na procedurefout

Redactie KW

Een voormalige cipier van de Brugse gevangenis en haar partner zijn ook in beroep vrijgesproken voor het bezit van cocaïne en het dealen ervan. Ondanks bekentenissen, werden ze in eerste aanleg vrijgesproken door een fout in de dagvaarding.

Het onderzoek ging al in 2015 van start toen de politie informatie ontving dat Jürgen V. (49) uit Beernem cocaïne verkocht. Hij haalde de drugs uit Oostende en stockeerde ze in een garage in Beernem. Hij schakelde onder meer Bruggeling Wesley S. (40) in. Zijn partner Ilse M. (48) zou daarbij geholpen hebben.

Op 28 mei 2018 voerde het gerecht huiszoekingen uit waarbij aanzienlijke hoeveelheden cocaïne en cash werden aangetroffen. Jürgen V. zat drie maanden in voorhechtenis, Wesley S. en Ilse M. kwamen na twee maanden voorwaardelijk vrij. Het parket schatte in dat de bende om en bij de vijf kilogram cocaïne aan de man bracht.

Anonieme brief

Volgens een anonieme brief aan de politie dealden Wesley S. en Ilse M. vooral aan leden van de harde supporterskern van Club Brugge. Vanuit een supporterscafé in Sint-Andries en in het Jan Breydelstadion zouden ze volgens het parket dertig tot vijftig zakjes per wedstrijd hebben verkocht. M. zou ook drugs verkocht hebben tijdens haar diensturen als cipier in de Brugse gevangenis. Wesley S. en Ilse M. gaven tijdens hun verhoor toe dat ze cocaïne verkochten, doch niet in de gevangenis. Toch werden ze in eerste aanleg over de hele lijn vrijgesproken op basis van een fout in de dagvaarding.

Volgens de dagvaarding werden ze enkel vervolgd voor feiten op 1 juli 2017. Bij gebrek aan bewijs voor die dag, werden ze vrijgesproken. Maar het parket ging in beroep. “Ik kan niet bewijzen dat ze die dag verkochten of gebruikten, maar ze waren zeker in het bezit van cocaïne.” Daarom vorderde hij de minimumstraf van drie maanden cel met uitstel. Maar ook het hof is van oordeel dat het bezit op die dag niet te bewijzen is en sprak beiden opnieuw vrij. Ilse M. werkt intussen niet langer als cipier.

Wapen

Daarnaast werd Jürgen V. in eerste aanleg veroordeeld tot twee jaar effectief voor verkoop en bezit van minstens twee kilo cocaïne en het bezit van een pistool, een longrifle met geluidsdemper en munitie, zonder vergunning. V. hield altijd vol dat hij nooit heeft verkocht en die zak cocaïne heeft gekregen. Verder beweerde hij dat hij zich wou aansluiten bij een jagersgroep. “Van dat pistool is de munitie niet meer te verkrijgen. En ik was aan het studeren om een jagersvergunning te verkrijgen voor die longrifle, maar dan is de politie binnengevallen en is het er niet meer van gekomen”, verklaarde hij aan het hof. Het hof bevestigde nu de straf van twee jaar voor de verkoop en bezit van cocaïne en gaf hem ook zes maanden extra voor de wapens. Er werd ook 40.000 euro verbeurd verklaard. (OSM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier