Cannabisplantage met 2.500 planten opgerold in loods in Bissegem

De eigenaar van de loods, die het gebouw verhuurde aan de criminelen, werd buiten verdenking gesteld. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

In een loods, gelegen in de Bissegemse Hendrik Dewildestraat, ontdekten speurders van de Federale Politie een indrukwekkende cannabisplantage. 2.500 planten werden er in beslag genomen en vijf personen werden aangehouden. “Een verrassing was het niet echt maar we zijn alvast blij dat ze hier weg zijn”, klinkt het bij opgeluchte buurtbewoners.

Het was een tip die leden van de Federale Gerechtelijke Politie naar de rustige straat in Bissegem bracht. De loods waarop hun aandacht werd gevestigd werd twee maanden lang geobserveerd, waarop vorige week een inval volgde.

Professionele kweekinstallaties

Eenmaal binnen troffen de speurders zeven professionele kweekinstallaties aan met niet minder dan 2.500 cannabisplanten. Drie mannen van Armeense origine werden ter plaatse in de boeien geslagen.

Later volgde de aanhouding van twee opdrachtgevers. De vijf mannen zitten nog steeds in de cel en hun aanhouding werd door het parket ondertussen met een maand verlengd.

Uit het onderzoek blijkt dat de politie de plantage heeft weten op te rollen nog voor de eerste cannabis kon worden verkocht. De eigenaar van de loods, die het gebouw verhuurde aan de criminelen, werd buiten verdenking gesteld. Volgens het parket handelde hij te goeder trouw en had hij geen weet van de plantage.

Buren niet verbaasd

De buren zijn dan weer minder verbaasd. De aanpalende handelaar klinkt alvast een opgelucht. “Dit is hier een rustige buurt. Mensen wonen hier, er is hier een school, kinderen spelen hier en het is hier gewoon aangenaam leven. Zulke dingen hebben we hier dan ook niet nodig en ik ben alvast blij dat ze dat boeltje hier hebben opgerold.”

Volgens de man was het dan ook niet echt een verrassing dat de politie er ongure praktijken ontdekte. “Je hebt discreet zijn en dan heb je te discreet zijn”, vult hij onmiddellijk aan.

“Wie dergelijke loods huurt, moet toch de bedoeling hebben er enige activiteiten in uit te bouwen. Dat wil dan ook zeggen dat er toch wat beweging moet zijn. Toch was het hier altijd erg kalm. De weinige keren dat we een paar van die gasten zagen, was het omdat ze vliegensvlug van en naar hun wagens liepen. Geen woord, geen praatje en al helemaal geen klanten die hier over de vloer kwamen. Ze huurden het gebouw een maand of drie à vier geleden en vanaf die dag bleef het eigenaardig stil. Voor een handelszaak was dat toch allemaal niet zuiver.”

Bestelwagen

Ook bij de overburen was het al snel duidelijk dat de loods werd gebruikt voor zaken die het daglicht niet mochten zien. “Er was altijd licht tot stukken in de nacht”, klinkt het daar.

“Erg zelden was er overdag activiteit. Het leek wel alsof ze wachtten tot het zonlicht was verdwenen. Vreemd werd het al helemaal toen hier soms, op erg late uren, een bestelwagen stopte. De motor bleef draaien, de grote poort ging een klein stukje naar omhoog en iemand gooide een pakket naar binnen. Nadien stoof de bestelwagen weg en ging de poort opnieuw dicht. Bizarre dingen allemaal die nu natuurlijk erg logisch in de oren klinken.”

Hoewel de inval reeds vorige week maandag gebeurde, raakte het nieuws pas nu bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier