https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Dit jaar al meer dan 20 incidenten met transmigranten in koeltransporten

Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

De ontdekking van 15 transmigranten in een koeltransport zaterdag in Zeebrugge, was geen alleenstaand geval. “Dit jaar telden we al meer dan 20 incidenten met koeltransporten”, zegt procureur Frank Demeester. Hij noemt dit de levensgevaarlijke toestanden en wijst erop dat de mensensmokkelaars hun slachtoffers steeds vaker laten instappen op snelwegparkings ver weg van de Noordzee. “Tot in de Waalse provincies.”

De redding op het nippertje van 15 personen uit een koeltransport zaterdag in Zeebrugge, is jammer genoeg geen alleenstaand geval. Dat zeg procureur Frank Demeester, referentiemagistraat voor mensensmokkel van het Federaal Parket in West-Vlaanderen. “Voor 2020 tellen wij al meer dan 20 incidenten met koeltransporten. Enkele recente voorbeelden: op 30 oktober zestien transmigranten, op 6 november zes Irakezen tussen een lading kiwi’s en op 20 november een gezin van vier met vier andere mannen bij een lading wijn in een koelcel die evenwel niet in werking was.”

Temperatuur op 2 graden Celsius

Zaterdag 21 november werden in de voorhaven 15 transmigranten uit Eritrea aangetroffen in een koeltransport van de firma ECS2XL. “De temperatuur stond ingesteld op twee graden Celsius. Dit waren levensgevaarlijke omstandigheden. Mensen geraken in dergelijke transporten onderkoeld, kunnen in ademnood geraken en kunnen de deuren niet eigenhandig openen. Twee vrouwen vertoonden onderkoelingsverschijnselen, ze waren onwel en versuft. Een ambulance verleende de nodige zorgen. De Roemeense chauffeur is volgens de eerste vaststellingen niet bij de feiten betrokken.”

Opmerkelijk is dat de transmigranten in de provincie Luxemburg op het koeltransport verstopt zijn. “Het werkterrein van de mensensmokkelaars heeft zich enorm heeft uitgebreid tot snelwegparkings in het hele land. West-Vlaanderen kent de problematiek van de mensensmokkel al meerdere decennia maar voor andere regio’s is dit recent. Nagenoeg geen enkele snelwegparking blijft gespaard, tot in Wallonië, ver verwijderd van de Noordzee. Maar het is aan elke overheid en elke politiedienst om zijn of haar steentje bij te dragen om de criminele bendes die dergelijke transporten organiseren en er grof geld aan verdienen, te ontmantelen en de mensensmokkelaars voor de rechtbank te berechten.”

Demeester wijst ook op levensgevaarlijke toestanden in andere transporten aan. “Op donderdag 12 november vonden we 23 transmigranten in verscheidene bulkcontainers aan het Brittanniadok. Daar was een ‘migratiehond’ nodig om bepaalde personen te ontdekken. Verscheidene onder hen waren op 10 november nog opgepakt tijdens een actie van de lokale politie van Brugge.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten