Zelfstandigen opgelet: de ‘drummer van Frans Bauer’ is terug

foto gf
Laurens Kindt

Zes jaar nadat hij voor de laatste keer veroordeeld werd wegens grootschalige oplichting en valsheid in geschrifte, is een van de meest notoire oplichters van West-Vlaanderen weer actief. Tientallen cafébazen en zelfstandigen liepen in de val van de 57-jarige Rik W., alias ‘de drummer van Frans Bauer’.

“Een uitgesproken psychopathische persoonlijkheid en een gevaar voor de samenleving.” Zo omschreef de procureur Rik W. bij zijn eerste passage voor de rechtbank in 2007. “Het gevaar op recidive is zeer groot”, voegde de aanklager daar nog aan toe.

Profetische woorden, zo blijkt, want zelfs een extra veroordeling in 2015 bracht Rik W. duidelijk niet op andere gedachten. De voorbije maanden dook hij op in het zuiden van onze provincie en maakte hij er opnieuw een sport van om mensen op te lichten.

Gierende banden

“Hij zette zich hier op een dag aan de toog”, zegt Mike Benoit van café Ons Dorp in Heule. “Hij stelde zich voor als organisator van evenementen. Hij noemde een paar namen van bekende artiesten die hij hier kon laten optreden. Geef maar wat je wilt, zei hij en hij zwaaide met een contract. Ik gaf hem uiteindelijk 100 euro, maar ik vertrouwde het zaakje niet. Toevallig kende ik een paar van die artiesten persoonlijk. Toen ik hen belde, vielen ze uit de lucht. Van Rik W. hadden ze wel al gehoord, maar dan alleen als oplichter, niet als hun manager. Op een dag zat Rik hier weer in het café en confronteerde ik hem met wat ik wist. Hij vluchtte halsoverkop het café uit en vertrok met gierende banden in de verkeerde richting”, vertelt Mike. Hij diende klacht in bij de politie.

Pedro Naert van café Chasse Patate kreeg de oplichter al over de vloer. (foto FM)
Pedro Naert van café Chasse Patate kreeg de oplichter al over de vloer. (foto FM) © Frank Meurisse Frank Meurisse

Ook Pedro Naert van wielercafé Chasse Patate in Bavikhove kreeg de gewiekste oplichter al over de vloer. “Tijdens de zomermaanden kwam hij hier plots binnen, alleen. Hij zou op 15 januari een cyclocrosswedstrijd organiseren in Bavikhove. Aan de cafés bood hij aan om een dranktentje te zetten. Hij zei dat veel cafés al hadden gesponsord. Als wielercafé kon ik natuurlijk niet achterblijven en ik gaf hem 100 euro.”

Maar ook bij Pedro bleef er iets knagen. “De factuur die hij me gaf, was nogal amateuristisch opgesteld. En met de 100 euro die ik hem gaf, wou hij eerst de poef vergoeden die hij nog staan had. Toen iemand van de kaartersclub zijn naam googelde, wisten we meteen dat we met een oplichter te maken hadden. Ik ben mijn geld dan bij hem thuis gaan terugvragen, maar hij zei dat hij in financiële problemen zat. Hij kan het zo goed uitleggen. Ondertussen kreeg ik van collega’s uit de ruime omgeving ook al telefoontjes over hem en bleek dat hij zelfs de bank had opgelicht. Ik ben dan ook klacht gaan indienen bij de politie”, zegt Pedro.

Frans Bauer

De politiezone Gavers bevestigt dat er een onderzoek loopt tegen Rik W., die ooit in Tielt en Koekelare woonde maar nu in Bavikhove woont.

Dat de man geen onbekende is voor het gerecht, is een understatement. Al in 2007 kreeg hij drie jaar cel omdat hij liefst 125 cafés in Oost- en West-Vlaanderen oplichtte door sponsorgeld te vragen voor fictieve evenementen. Daarbij stelde W. zichzelf soms voor als de drummer van Frans Bauer en sprak hij met een accent. In 2015 kwam daar 37 maanden celstraf bij, opnieuw voor talloze oplichtingen van cafés en zelfstandigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier