“Slechts twee diefstallen? Misschien moet je er een alias bijnemen: Pinokkio!”

Redactie KW

Een Mauritaniër en een Algerijn zonder verblijfspapieren vragen in beroep straffen met uitstel voor een reeks diefstallen uit bestelwagens in Oostende. De beklaagden hadden het steevast gemunt op spullen van pakjeskoeriers.

Kort na de zomer van 2020 werd Oostende geteisterd door een golf van diefstallen uit bestelwagens van koeriers. Terwijl die een pakje aan het afgeven waren aan de deur, gingen de daders aan de haal met hun gsm’s, portefeuilles en laptops. Dankzij camerabeelden kon de politie op 2 oktober Youcef B. (36) staande houden. De Mauritaniër had een gestolen gsm op zak en beweerde dat hij die gevonden had op straat. Twee maanden na zijn arrestatie werd ook zijn kompaan Axmar B. (31) geklist. De Algerijn had op 5 oktober ook nog eens solo toegeslagen.

In totaal werden in Oostende twaalf koeriers op een gelijkaardige manier beroofd. Beiden werden in Brugge veroordeeld tot 37 maanden cel, maar gingen in beroep. Youcef B. is geen onbekende voor het Franse en Spaanse gerecht. In totaal bediende hij zich al van drie andere namen. De man, die zichzelf verdedigde, houdt vol dat hij slechts betrokken was bij twee diefstallen: een micro en een GSM. “Misschien moet hij er een alias bijnemen: Pinokkio!”, klonk het scherp bij de procureur-generaal. “Was die man niet toevallig opgepakt, er was een ware golf van bestolen koeriers door Oostende getrokken.”

Algerijn Axmar B. bekende wel alle feiten. Hij is in België bekend onder elf aliassen. Nu bekende hij Amar B. te heten. “De politie heeft dat allemaal verkeerd opgeschreven!” Waarop de procureur-generaal opnieuw uit zijn krammen schoot. “Vanuit Frankrijk kom je dus elf keer naar België en elke keer word je opgepakt door de politie en elke keer vergissen ze zich als ze je naam noteren?” Hij vorderde voor beiden opnieuw 37 maanden cel, maar met uitstel behalve het deel dat ze nu al in de gevangenis zitten. “Dan kunnen ze beiden zo snel mogelijk terug naar hun thuisland, in plaats van hier in de gevangenis te zitten.” Uitspraak op 22 december. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.