Camera’s waken (tijdelijk) over begraafplaats in Wevelgem na diefstallen

Na amper een dag waren de meiklokjes die Veronique Kindt op het graf van haar overleden echtgenoot had gezet, al verdwenen.© Stefaan Lernout
Na amper een dag waren de meiklokjes die Veronique Kindt op het graf van haar overleden echtgenoot had gezet, al verdwenen.© Stefaan Lernout
Stefaan Lernout

Begin mei kreeg de gemeente verschillende meldingen over diefstallen op de begraafplaatsen. Dat was voornamelijk het geval op de begraafplaats in de Moorselestraat in Wevelgem. Daarom werd beslist om twee camera’s te installeren voor een maand, tot eind juni.

In het weekend van 1 mei werden op verschillende grafzerken in de Moorselestraat, onder meer die van Pierre Braem en Joren Touquet, bloemen en aandenkens gestolen. Daarom werd beslist om twee camera’s te installeren voor de periode van een maand, tot eind juni.

Ontradend effect

“In de eerste plaats zullen de camera’s een ontradend effect creëren en personen met slechte intenties afschrikken”, stelt schepen van Burgerzaken Kevin Defieuw (CD&V). “Uiteraard kunnen de beelden ook gebruikt worden om misdrijven vast te stellen en de daders op te sporen. Wij vragen ook dat burgers blijven aangifte doen van diefstallen of beschadigingen, zodat we duidelijk zicht krijgen op de evolutie.”

Proefproject in Gullegem

In 2020 liep op de begraafplaats in Gullegem al een proefproject met camerabewaking. Ook toen werd samengewerkt met MIROM en de politiezone Grensleie voor de installatie van een verplaatsbare camera. Tijdens de proefperiode werd geen aangifte van misdrijven gedaan bij de gemeente, noch bij de politiezone Grensleie. Het proefproject kreeg een gunstige evaluatie waardoor het proefproject nu een verlengstuk krijgt op de begraafplaats in de Moorselestraat in Wevelgem.

De gemeente onderzoekt ook de mogelijkheid tot aankoop van twee mobiele cameramodellen die structureel en gericht kunnen ingezet worden tegen diverse vormen van overlast of criminaliteit.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.