18 maanden cel voor inbreker die zelf hoofdwonde opliep

De Brugse strafrechter heeft een 40-jarige man uit De Haan veroordeeld tot 18 maanden effectieve celstraf voor diefstal met geweld en inbraken. Bjorn H. liep nota bene zelf een hoofdwonde op toen de slachtoffers hem met een stok te lijf gingen.

In de nacht van 30 op 31 december 2020 werd de beklaagde op heterdaad betrapt door de bewoners van een huis in De Haan. Tijdens de daaropvolgende schermutseling grepen de slachtoffers naar een stok. Ondanks een hoofdwonde wist H. toch te vluchten met 80 euro, een smartphone en een verrekijker. Enkele uren later werd de politie verwittigd door een vrouw uit dezelfde buurt. Ze had haar zoon bloedend aangetroffen in haar woning. In het ziekenhuis bekende hij aan de onderzoeksrechter de feiten.

Bij huiszoekingen op zijn toenmalige adres in Oostende werd heel wat werkmateriaal aangetroffen. H. verklaarde dat hij in de nacht van 25 op 26 december inderdaad een boormachine, een multitool, een slijpschijf en een buxusschaar had gestolen uit een tuinhuis in De Haan. Later bekende hij spontaan nog een inbraak in dezelfde periode in een ander thuis in De Haan.

Bjorn H. was absoluut geen onbekende voor het gerecht. Zo werd hij in 2006 voor zware diefstallen al tot acht jaar cel veroordeeld door het Gentse hof van beroep. In 2016 kreeg hij dan weer 30 maanden cel voor drugsfeiten. De beklaagde verklaarde dat zijn drugsprobleem eigenlijk van de baan was, tot hij in de herfst van 2020 niet meer kon werken door een medisch probleem. In zijn bloed werden na de diefstal met geweld sporen van cannabis en cocaïne aangetroffen. H. ontkende wel dat hij zelf geweld gebruikte. De verdediging vroeg tevergeefs om hem een werkstraf op te leggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier