Buurt reageert geschokt op moord in Roeselare: “We voelen ons niet langer veilig”

© Stefaan Beel
Philippe Verhaest

De brutale moordpartij in het centrum van Roeselare laat bij de buren een bitter gevoel achter. “We voelen ons hier niet langer veilig.” De politie ontkracht dat de buurt problemen kent.

Dinsdagavond ontaardde een hevige ruzie op het kruispunt van de Weststraat met de Sint-Sebastiaanstraat, op een steenworp van het centrum van Roeselare, in een drama. Een man liet er iets na 20.30 uur het leven en bleef in het midden van de straat roerloos liggen.

Bij de vele buren van de druk bewoonde straat laat het hele verhaal een erg wrange smaak achter. Niemand wil met naam, laat staan foto, reageren, maar de boodschap is duidelijk. “Ik voel me niet langer veilig in mijn eigen straat”, laat een buur optekenen die pal aan het bewuste kruispunt woont.

“Ik hoorde al enkele keren vallen dat we in het ghetto van Roeselare wonen. Erg” – anonieme buur

“Echt schrikken van dit verhaal doe ik trouwens niet. Je ziet hier wat in onze straat, vroeg of laat moest het fout lopen. Er is overal wel eens ruzie, maar dat iemand dit met zijn leven moet bekopen, daar kan ik niet bij. Dit is geen goeie reclame voor onze buurt. Ik hoorde al enkele keren vallen dat we in het ghetto van Roeselare wonen. Erg.”

Het bewuste kruispunt ligt er de ochtend na de feiten opnieuw erg rustig bij.
Het bewuste kruispunt ligt er de ochtend na de feiten opnieuw erg rustig bij.© PVH

Een andere buur zag de omgeving de afgelopen vijf jaar fel veranderen. “De sfeer is niet meer dezelfde als vroeger. Op het eerste zicht is dit een erg rustige omgeving, maar we weten niet wat er zich achter de gevels van al die huizen afspeelt, hé. Ook het nabijgelegen Geitepark is zijn toegankelijk karakter kwijt. Ik durf er amper nog te komen, zeker niet wanneer de avond valt. Er lopen daar altijd wel ongure figuren rond die je niet op je gemak doen voelen.”

Klopt, zegt iemand anders. “Vroeger ging ik in het Geitepark joggen, maar sinds ik daar eens serieus lastig gevallen ben, waag ik me er niet meer. Gisteren hoorden we plots heel wat tumult op straat. Mijn partner ging poolshoogte nemen, maar werd door een van de omstanders zelfs fysiek bedreigd. Allemaal erg vies.”

Buur belde politie

Aboa Nicho Lucien woont met zijn gezin in een appartement pal aan het bewuste kruispunt en zag alles met eigen ogen gebeuren. “Iets na 20.30 uur zat ik aan het raam te genieten van een lekkere thee en plots zag ik een viertal mensen vanuit het Geitepark de straat inlopen. Twee van hen renden tot aan het kruispunt met de Weststraat en daar kwam het tot een schermutseling. Maar tegen dat ik me gedraaid had, was er al een schot gelost en lag een van hen levenloos op de grond. Het ging allemaal erg snel.”

“Dit jaagt me geen schrik aan. Ik woon hier al enkele jaren en dit is een erg goeie omgeving” – Aboa Nicho Lucien

“Ik heb meteen de hulpdiensten gebeld. Iemand van de huisartsenpraktijk in de straat (De Wijngaard, red.) heeft nog geprobeerd om de man te reanimeren, maar alle hulp kwam te laat.” Dat wordt ook bevestigd door de mensen van de De Wijngaard, maar die onthouden zich verder van alle commentaar.

Aboa Nicho Lucien belde meteen na de feiten de hulpdiensten.
Aboa Nicho Lucien belde meteen na de feiten de hulpdiensten.© PVH

Aboa schat dat de betrokken mannen tussen de 20 en 25 jaar oud zijn. “Ik kende ze alvast niet, maar ik vrees dat dit hele verhaal drugsgerelateerd is. In het Geitepark worden er vaak dergelijke deals gesloten.”

Aboa wil de teneur van zijn buren wel ontkrachten. “Ik woon hier al enkele jaren en dit is een erg goeie omgeving, ook voor onze twee jonge kinderen. Het is hier leuk wonen. Akkoord, er zijn wel eens schermutselingen, maar waar heb je dat niet? Dit heeft mij en mijn familie zeker geen schrik aangejaagd.”

Politie: “Geitepark is géén probleemzone”

Commissaris Carl Vyncke van de politiezone Riho ontkracht dat het Geitepark voor problemen zorgt. “Indien dat wél zo zou zijn, dan hadden we daar al lang onze aandacht op gezet. Uiteraard lopen er wel eens meldingen over kleine feiten binnen, maar die zijn niet van die aard dat we de omgeving extra in de gaten moeten houden. Trouwens, ook aan het station of in het uitgaansleven is er wel eens sprake van druggebruik of schermutselingen. Die pakken we elke keer opnieuw kordaat aan.”

De buurt werd na het incident hermetisch afgesloten.
De buurt werd na het incident hermetisch afgesloten.© Stefaan Beel

Buurt reageert geschokt op moord in Roeselare:
© Stefaan Beel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier