Bronzen klok van bijna 300 jaar gestolen uit kerk van Sint-Jan

Uitgerekend op de dag voor Allerheiligen werd een bronzen klok gestolen uit de kerk van Sint-Jan. De klok was de voorbije drie eeuwen onder meer in handen van een Canadese frontsoldaat en een inwoner van Londen.

De kerk van Sint-Jan. © TP

De diefstal moet gebeurd zijn op 31 oktober. “Dat zijn we vrij zeker, want woensdag stond hij er nog en de verdwijning werd opgemerkt tijdens de ochtendmis op Allerheiligen”, vertelt Jenny Vandenbulcke, lokale geschiedeniskenner en penningmeester van de kerkfabriek van Sint-Jan, een deelgemeente van Ieper.

De klok bevond zich in de linkerhoek vooraan de kerk. “Net uit het zicht, wanneer je de kerk binnenkomt. De klok zat vast in een houten constructie, maar hij werd eruit gevezen. De kerk is open van 9 tot 18 uur. Er was toen veel passage, maar niemand merkte iets verdachts op. Voor zover we tot nu weten.”

De klok is gemaakt uit brons en weegt een 25-tal kg. “De historische waarde is veel groter dan de waarde van het brons. Hij werd vervaardigd in 1728 en draagt het opschrift Cette cloche est donnée à la chapelle de Saint-Ivon par Joos Pieter de Coninck et Marie Elisabeth Costenoble sa femme 1728. Uit opzoekingswerk blijkt dat dit een kapel was uit een gehucht tussen Ploegsteert en Waasten. Deze kapel verdween tijdens de Franse revolutie op het einde van de 18de eeuw en het materiaal werd verkocht. Tijdens WOI dook het klokje plots op in Engeland. Een Canadese soldaat bracht zijn verlofdagen door bij een inwoner van Londen. Voordat de Canadees opnieuw naar het front vertrok, vroeg hij om een pak te bewaren dat hij later zou komen ophalen. 12 jaar later vernam de Londenaar dat de soldaat gesneuveld was, waarop hij het pak opende en de klok ontdekte. Toen dacht men dat het opschrift verwees naar Sint-Jan en in 1938 werd de klok via de secretaris van de Belgische ambassade in Londen naar ons dorp gestuurd. De klok werd in de kerktoren gehangen en de Duitsers lieten hem in WOII ongemoeid, omdat hij gemaakt was vóór de Franse revolutie en een grote kunsthistorische waarde had. De voorbije jaren werd de klok tentoongesteld vooraan in de kerk. Het is de eerste keer dat zo’n waardevol object gestolen is. We overwegen nu om camera’s te plaatsen, want de kerk sluiten is geen optie.”

Jenny deed aangifte bij de lokale politie. “Een klok met zoveel geschiedenis mag niet versmolten worden. Ik hoop dat de dief berouw krijgt en de klok terugbrengt. Wie een bruikbare tip heeft, kan de politie contacteren op 057/23.05.00.”

Voormezele

Ook de kerk van de Ieperse deelgemeente Voormezele werd de afgelopen weken geviseerd door dieven.
Ook de kerk van de Ieperse deelgemeente Voormezele werd de afgelopen weken geviseerd door dieven. “De hamer, die we gebruiken om op een klok te slaan voor de consecratie, is verdwenen”, zegt parochiaal verantwoordelijke Wilfried Desodt.© TP

Ook de kerk van de Ieperse deelgemeente Voormezele werd de afgelopen weken geviseerd door dieven. “De hamer, die we gebruiken om op een klok te slaan voor de consecratie, is verdwenen”, zegt parochiaal verantwoordelijke Wilfried Desodt. “Ook een zware bel en rood sierdoek zijn verdwenen. Deze zaken bevonden zich vooraan in de kerk, maar de dief liet zich niet afschrikken. Grote waarde? Emotioneel wel, en we moeten zorgen voor vervangobjecten. Het is vreemd dat de dief de koperen klok ongemoeid liet. Camera’s hangen hier niet en de kerk is elke dag open in de namiddag. Ik probeer de kerk zoveel mogelijk te controleren.”

(TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.