Assisenjury voor moord op Carmen samengesteld

In het hof van assisen in Brugge wordt vandaag/donderdag de jury samengesteld voor het assisenproces tegen Daniel Deriemacker, de 38-jarige bewakingsagent uit Wervik die beschuldigd wordt van de moord op zijn echtgenote Carmen Garcia Ortega (35) uit Ieper in januari 2017. Het proces start dinsdag en zal normaliter duren tot woensdag 16 oktober.

De feiten dateren van dinsdagavond 10 januari 2017. Na haar avondles Spaans in Komen werd Carmen Garcia Ortega toen dood aangetroffen naast haar wagen door een inwoonster van de Handelstraat in Komen. De dame bleek vermoord te zijn met dertien messteken en werd ook herhaaldelijk in het gezicht gestampt.

Haar echtgenoot werd urenlang verhoord, maar weer vrijgelaten. Pas maanden later werd hij alsnog aangehouden nadat een getuige had verklaard dat hij die avond een verdachte man had gezien die nogal op Daniel Deriemacker leek én dat die man bovendien haastig weg reed met een oude Ford Fiesta met kapot achterlicht. De speurders troffen een dergelijke wagen aan op de oprit van Daniel Deriemacker in zijn woning in Houtem, vlakbij Komen. Sinds april 2017 zit Deriemacker in de cel, maar hij schreeuwt zijn onschuld uit.

Opmerkelijk: een maand geleden kamden de speurders nogmaals de auto van Carmen Garcia Ortega helemaal uit. De wagen, een BMW Z3, werd na het afsluiten van het onderzoek gestald bij een man in Wijtschate. Op 5 september doken de speurders daar op en voerden ze allerhande tests uit op de wagen. Waarom dat nodig was of wie dat onderzoek bevolen had, is onduidelijk. “Het is mij een raadsel wat daar nu het belang van zou kunnen zijn”, zegt advocaat Pol Vandemeulebroucke, die samen met confrater Sahil Malik optreedt voor Daniel Deriemacker.

Vandaag/donderdag werd de twaalfkoppige jury samengesteld die zal moeten oordelen over schuld of onschuld van de beschuldigde. Hij riskeert in principe een levenslange gevangenisstraf wegens moord, maar gaat zelf voluit voor de vrijspraak. Het proces start dinsdag met de voorlezing van de akte van beschuldiging en zal wellicht duren tot woensdag 16 oktober.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.