37 maanden met uitstel voor cannabisplantage in Westende

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 66-jarige man uit Halen veroordeeld tot 37 maanden voorwaardelijke celstraf voor het opzetten van een cannabisplantage in Westende. De 92 plantjes werden ontdekt dankzij de eigenaar van het pand. De toenmalige vriendin van R.R. kreeg 150 uur werkstraf.

© iStock

De eigenaar van de woning aan de Koning Ridderdijk merkte niet alleen een cannabisgeur, de bewoners verbruikten ook opvallend veel elektriciteit. Bij een huiszoeking werd in juni een cannabisplantage van 92 planten ontdekt. In april hadden R.R. en zijn toenmalige partner R.D. (48) al een eerste keer geoogst. Acht kilo natte cannabis werd toen voor 6.000 euro verkocht in het Nederlandse Tilburg.

Het openbaar ministerie vorderde 37 maanden effectieve celstraf voor de man uit Halen. De beklaagde werd immers in 2015 in Leuven al veroordeeld tot 30 maanden voorwaardelijk voor gelijkaardige feiten. De verdediging drong aan om toch opnieuw een straf met uitstel op te leggen.

Voor R.D. stelde de procureur een werkstraf van 200 uur voor. Haar advocaat Julien Wydoodt legde uit dat de vrouw uit Diest vrij toevallig in het plan van haar geliefde gerold was. De verdediging vroeg opschorting van straf. “Ik zal een beetje naïef geweest zijn waarschijnlijk”, zei de vrouw op de zitting. Ze werd na haar arrestatie onder voorwaarden vrijgelaten door de onderzoeksrechter.

De rechter veroordeelde R.R. uiteindelijk tot 37 maanden gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. De man mag dus na ongeveer zes maanden voorhechtenis de gevangenis verlaten. “U krijgt nog een ultieme kans, maar er hangt wel een groot zwaard boven uw hoofd”, aldus de rechter.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.