27-jarige man slachtoffer van homohaat in Knokke-Heist

Redactie KW

Een 27-jarige jongeman werd het slachtoffer van homohaat in Knokke-Heist. Drie jongemannen sloegen hem na een avondje stappen in elkaar. “Ze beledigden me plots omdat ik homo was”, zegt hij. “Heel denigrerend.”

Manoë Monballiu (27), een Brusselaar die in Knokke-Heist woont, ging vrijdagavond met kameraden stappen. Ze gingen biljarten en belandden nadien op een terrasje. Daar geraakten ze aan de praat met enkele jongeren aan de tafel naast hen. “Niet abnormaal. Wij zijn eigenlijk altijd vriendelijk als we uitgaan”, zegt hij. Toen zijn vrienden daarna huiswaarts trokken ging Manoë op het voorstel van zijn nieuwe kameraden in om ergens anders iets te gaan drinken.

En ook dat verliep aanvankelijk zonder problemen. Zelfs toen Manoë vroeg om hem naar huis te voeren omdat hij ‘s anderendaags moest werken, maakten de drie er geen probleem van. Maar eenmaal in de wagen werd de sfeer plots grimmig. “Ze begonnen me volledig uit het niets te beledigen. De lelijkste dingen eerst. En die gingen uitsluitend over mijn geaardheid. Ik had er genoeg van en vroeg de bestuurder om te stoppen.”

Die ging op die vraag in en Manoë stapte uit. Omdat één van de drie anderen zijn jas nog aan had, vroeg hij die terug. “Maar hij weigerde. Eén van hen stapte plots uit en begon op mijn gezicht te slaan. Ik probeerde me te verdedigen, maar al snel lag ik op de grond en zaten ze met drie op mij te stampen. Eén iemand stelde plots voor om ook mijn geld te stelen. Maar ik had niets meer bij.”

Manoë kon uiteindelijk van zijn belagers weglopen en rende de gang van een appartementsgebouw in. Hij drukte op alle bellen en vond gehoor bij een oudere man die naar beneden kwam. “Ze passeerden nog één keer met de wagen, maar die man verwittigde meteen de politie“, zegt Manoë, die in het ziekenhuis verzorgd werd.

De jongeman liep geen breuken op, maar ziet wel helemaal blauw door de kneuzingen. Hij werkt als verkoper in een Knokse boetiek, maar daar zal hij een weekje moeten wegblijven. Los van de fysieke pijn, blijft hij met heel veel vragen achter. “Ik begrijp niet van waar dat opeens kwam. Ik ben een normale gast en ik loop niet met hoge schoenen of in een jurk rond, bij wijze van spreken. En ik ben ook niet handtastelijk bij mensen of zo. Bovendien waren ze aanvankelijk heel sympathiek en is dat enorm snel gedraaid.”

Manoë diende klacht in bij de politie. Hij kon hen over zijn belagers meegeven dat het om jongemannen uit Asse ging. De politie bevestigt dat er aangifte werd gedaan voor opzettelijke slagen en verwondingen. “Maar of dat over gaybashing gaat zal het onderzoek moeten uitwijzen. Er zijn verdachten, maar we kunnen niet zeggen of die al opgepakt of verhoord werden“, klinkt het.

Manoë werd ooit een café buiten gegooid omdat hij een “vuile janet” was, maar verder kreeg hij nog niet met homehaat af te rekenen. “Ik moet wel zeggen dat dit enorm confronterend was. Ik hoop dat de politie hier even zwaar aan zal tillen als ikzelf.”

(TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.