Anne Willems uit Oostende zorgt al 30 jaar voor ‘ongewenste’ mannen

Redactie KW

in Oostende runt Anne Willems een bijzonder opvangtehuis. Zij geeft er onderdak aan mannen ‘met een hoek af’: geesteszieken, verslaafden en oud-bajesklanten, die nergens anders gewenst zijn.

“Toen ik 18 was heeft men mij verkracht en daar is een kind uit ontsproten”, vertelt de vrouw die al 30 jaar als een bewaarengel over haar mannen waakt. “Als ik met het kleintje ging wandelen, dan was ik vergezeld van mijn oom, die psychiatrisch patiënt was en op die manier weer wat sociaal contact had. De kliniek waar hij verbleef vroeg of ik nog een andere geesteszieke man als compagnon wilde op sleeptouw nemen en na een tijdje was ik met een heel gezelschap op stap. Plots moest ik een keuze maken: hen laten vallen of mij toeleggen op een professionele opvang.”

Ze koos voor de tweede optie. Daartoe liep Anne onder meer 200 uren stage in het Amandusinstituut in Beernem en richtte de vzw Los Amigos op. Ze had die vereniging in het leven geroepen in de hoop zo op overheidssteun te kunnen rekenen, maar overal kreeg ze deur tegen de neus. “Oh, ze zeggen allemaal ‘chapeau!’, hoor en ze loven mijn inzet als nobel en onbaatzuchtig, maar daar houdt het dan ook mee op.”

(Rik Labeeuw)

Het volledige verhaal in de Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht van vrijdag 13 december

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.