Ambitie voor vertrekhaven voor cruisevakanties

Redactie KW

Het havenbestuur van Zeebrugge voert momenteel onderhandelingen met het bestuur van de luchthaven in Zaventem om cruisevakanties in Zeebrugge te kunnen laten starten. De beide partijen zitten samen om aan de logistieke uitdagingen het hoofd te bieden.

De jongste jaren mag Zeebrugge jaarlijks een zestigtal cruiseschepen ontvangen voor één dag. Maar er zijn weinig passagiers die er in- en ontschepen. Zeebrugge wil daar nu verandering in brengen door passagiers in Zaventem te laten opstappen op een bus die hen met hun bagage naar het schip brengt.

De intentie om naast een bezoekershaven ook een starthaven te zijn voor cruises werd zaterdag bekendgemaakt in de rand van de aanloop van de Celebrity Eclipse. Dat schip heeft een capaciteit van 2.850 passagiers en 1.250 bemanningsleden. Zij gingen allen in de Britse havenstad Southampton aan boord.

Vanaf 2012 wil Zeebrugge ook als starthaven fungeren. De schepen zullen zich dan ook meer in Zeebrugge bevoorraden met een belangrijke economische meerwaarde tot gevolg.

Volgens ceo Peter Mathieu van Cruise Connection blijft een toenemend aantal Belgen het cruisetoerisme ontdekken. Eind 2009 was er een stagnatie van de verkoop van cruisevakanties. Maar de evolutie was zeer rederijafhankelijk. De jaren voordien werd een toename tot 25 procent geregistreerd. “Het cruisetoerisme is in de jaren zeventig in de Verenigde Staten ontstaan. In Europa volgde een rijpingsproces dat nog
steeds bezig is. Maar de evolutie is goed. In België waren vorig jaar al 60.000 cruiseklanten”, zegt Mathieu.

“De combinatie van een toenemende thuismarkt en de internationale connecties via Zaventem moet het mogelijk maken om als start- en aankomsthaven van cruisereizen te fungeren”, zegt de Zeebrugse havenvoorzitter Joachim Coens. “We onderzoeken nu de logistieke aspecten. Bij een vertrekhaven gaan immers niet alleen de toeristen aan boord maar ook hun bagage.”

Zeebrugge ziet het aantal aanlopen van cruiseschepen momenteel stagneren op een zestigtal. “Maar het aantal passagiers die met de schepen meekomt, stijgt spectaculair. In 2009 waren het er bijna 200.000”, weet de havenvoorzitter. “Het aantal toeristen dat ontscheept, zorgt voor een grote toegevoegde waarde in Brugge, Brussel, Knokke, Blankenberge, Ieper en zelfs in een klein stadje als Damme. De cruisetoeristen komen hier op ontdekking en spenderen onderweg een aanzienlijk bedrag.” (Bron: Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.