ACV vraagt overleg over veiligheid De Lijn in West-Vlaanderen

Redactie KW

De christelijke vakbond ACV vraagt een overleg aan bij de directie van De Lijn West-Vlaanderen om samen te zoeken naar bijkomende maatregelen om de veiligheid op de bussen en trams te verhogen. Zondagochtend raakten twee controleurs van De Lijn gewond bij een incident met fuifgangers in Oostende. Onmiddellijke acties na het incident komen er volgens Jürgen Braeckevelt van ACV niet.

De reizigers straffen met een staking is voor dit soort incidenten niet efficiënt zegt Braeckevelt. “Als we al actie voeren, dan is dat meestal onmiddellijk na de feiten en voor een korte periode. Nu pleiten we voor overleg met de provinciale directie om incidenten zoals zondag te vermijden. We gaan daarbij meer duidelijkheid vragen over de taken van de controleurs en hun inzet. We stellen vast dat ze verschillend werken in de diverse regio’s. Er zijn bijvoorbeeld verschillen tussen Oostende en Kortrijk”, luidt het.

Gerichte aanpak voor veiligheid

De vakbond zal de directie ook meer duidelijkheid vragen over de inzet van de veiligheidscontroleurs. “We hebben vragen naar hun aantal en de manier waarop ze moeten werken”, verduidelijkt Braeckevelt. “Een maand geleden waren er al twee zware incidenten op de avondlijnen in Brugge. We willen samen met de directie naar een gerichte aanpak voor meer veiligheid voor zowel de chauffeurs als de niet-agressieve reizigers. Uiteraard mogen we niet naïef zijn. We zullen nooit alle problemen oplossen maar de jongste tijd is er een escalatie. Dat zeggen ook de twee gewonde controleurs.”

(JV/BELGA)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.