3.000 leerlingen sporten tijdens Kick op Sport

Redactie KW

3.000 leerlingen van het secundair onderwijs hebben gesport op het domein van de Gemeenschapsinstelling voor Bijzondere Jeugdzorg De Zande in Ruiselede. Kick op sport is een jaarlijks evenement dat avontuurlijk sporten combineert met preventie over alchohol- en druggebruik. De leerlingen maken ook kennis met de drie instellingen die als locatie dienen.

Bijna tweehonderd klassen krijgen activiteiten met een wel heel gevarieerde inhoud. Het decor is al even uniek. De jongeren leven zich uit op het domein van De Zande, het penitentiair landbouwcentrum en het vreemdelingenopvangcentrum. Leerlingen van die instellingen werken ook zelf mee aan de sportdag. “Er zijn hier leerlingen die meewerken, groepen begeleiden. We trachten dat zo weinig mogelijk te doen opvallen. Niemand weet dat hier leerlingen bezig zijn om anderen te beveiligen bijvoorbeeld. Dat lukt, je geeft ze verantwoordelijkheid”, zegt Dirk Haerinck van De Zande.

Elke school maakt vooraf een werkstuk over de thema’s drugs, alcohol en tabak. De werkjes hangen in een labyrinth in de oude kapel. “Hier is niet alleen een jongereninstelling, er is ook een penitentiaire instelling en een instelling voor de opvang van vreemdelingen. Ook die problematiek komt vaak aan bod bij de werkjes, de tegenstelling tussen noord en zuid. Het opvangen van vluchtelingen is ook wel een thema dat ze verwerken in de klas”, zegt Piet François van de provincie. De leerlingen krijgen ook een rondleiding in de instellingen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.