Ik mag als journalist zeggen dat ik de start van je carrière dertig jaar geleden meemaakte en dat ik het geluk heb dat ik dertig jaar later je nog altijd kan én mag interviewen. Dertig jaar is al een hele periode. Schrik je ervan dat alles zo vlug gaat in 't leven ?

Dana : "Absoluut. Ook ik merk dat pas privé wanneer mijn dochter groter wordt en ik ouder word. Als het mijn carrière aangaat, heb ik dat gevoel niet want ik ben daar zo niet mee bezig. Ik heb inderdaad al veel cd's uitgebracht, ik nam al meer dan 250 nummers op. Inderdaad zoveel én daar schrik ik dan toch ook even van. Ik maakte al zoveel mee in die voorbije 30 jaar."

Tijdens het persmoment in de Lotto Arena in Antwerpen vertelde je al veel over je toekomstplannen en ook over het album dat er zou aankomen. Op de cd prijken er echter geen 30 nummers, maar wel 50 songs. Kon je niet stoppen om te kiezen welke favorieten je erop zou zetten ?

Dana : "Het was heel moeilijk om te stoppen. Wanneer ik al mijn favorieten moet aanstippen, dan zouden er nog meer erop staan. Waarom niet meer ? Ze zeiden : neen, op de cd mogen er maar vijftien op. We besloten dan nog een volgende én nog een volgende cd uit te brengen. Ik heb zoveel mooie liedjes, maar ik kan niet iedereen blij maken. Al mijn nummers kunnen er onmogelijk op."

Hoe moeilijk was het om te selecteren ?

Dana : "Heel moeilijk. Voor de tweede cd had ik een hele lijst gemaakt. De platenfirma zei dat ik moest inkrimpen. De eerste cd omvat de grootste hits doorheen de voorbije 30 jaar. Wat scoorde er goed op youTube of via andere kanalen ? Dan volgde er een tweede cd met mijn favorieten. We besloten dan nog een derde album uit te brengen en dit volledige met liveversies. Als een goed nummer een goed nummer is, dan blijft dat overeind ongeacht hoe het wordt gebracht. Zo'n liedjes horen natuurlijk op het album te staan. Er staan ook drie nieuwe liedjes op en een aantal covers, die ik nog nooit eerder uitbracht op cd. Kortom, het is een heel ruime drieledige cd geworden."

Dertig jaar geleden zong je 'Het dak van de wereld, dan 'De oude man en de zee.' Daarna kwam 'Woordenloos' en je muzikale trein was vertrokken. Ook nu zing je nog altijd die liedjes. Ben je ze niet beu geworden ? Of besef je dat het door die songs zijn dat je een heel populaire zangeres bent geworden en nog altijd bent ?

Dana : "Er waren al momenten waarvan ik dacht : moet ik dat opnieuw zingen ? Want ik zing het al voor de zoveelste keer. Soms wil ik bepaalde nummers onder het stof laten liggen, maar na een tijdje beluister ik ze toch opnieuw. Het blijven stuk voor stuk goede songs. We zijn onlangs samen gekomen met ons nieuw groepje van muzikanten om songs te herwerken. Er zijn hele mooie dingen uit gekomen. We speelden de songs in het theater in Nederland. Die herwerkte liedjes hebben we ook opgenomen."

Besef je dat je uw klassiekers moet zingen tot je ooit stopt met zingen ? De mensen willen altijd 'De oude man en de zee', 'Woordenloos', enz. horen. Juist toch ?

Dana : "Ik moet eerlijk zeggen... Je bent maar zo sterk als je laatste hit is. Mensen zijn wel mee geëvolueerd. Je moet de fans durven meetrekken in een volgend verhaal, anders blijf je vast zitten ook al is het heel goed. Daarom ben ik blij dat ik 30 jaar kan aanbieden met oude hits, met mijn favorieten en ook wat we in de toekomst willen brengen. Ik doe al vele jaren theaters. Als ik dan zeg over een liedje dat het geen single was maar wel een heel mooi liedje is uit één van mijn vorige albums, dan vragen de mensen nadien op welk album dat precies staat. Dan komt het erop aan hoe je het brengt, hoe het binnen komt bij hen en hoe de mensen dat gaan ervaren. Maar dat werkt heel goed."

Ik twijfel er niet aan dat in 30 jaar Dana Winner het ook wel eens wat minder goed ging. Dat bepaalde liedjes misschien geen toppers werden, dat het muzieklandschap veranderde, dat je misschien dacht : blijf ik een toekomst in de muziek hebben ? Zat je ooit in die voorbije 30 jaar met dergelijke vragen in je hoofd ?

Dana : "Uiteraard. Op een bepaald moment komt er een nieuwe generatie aan, begint de verjonging. Dat is wat mijn pa ook vroeger zei. Hij zei dat ik de top misschien wel zou halen, maar om daar te blijven staan, dat gaat de kunst zijn. Je moet voor jezelf de lat kunnen hoog leggen om mee te kunnen. Je kan jezelf niet meer jonger maken. Je kan alleen zorgen dat het blijft kriebelen. Ook al ben ik al zolang bezig, het moet de mensen blijven raken. Daar draait het bij mij om. Soms vraag ik mij af of ik het nog wel moet doen. Dan zegt mij dochter: Als ik naar jouw muziek luister of ik zie je live optreden,... Je gaat toch niet stoppen hé, mama ?" Mijn dochter bekijkt alles van de kritische kant en als het niet goed is, zal ze het mij ook wel zeggen. Zo ver staan wij van elkaar qua opzicht. We kunnen dat zeggen tegen elkaar. We moeten gewoon goede songs hebben die bij elkaar passen, die ik ook geloofwaardig kan brengen naar het publiek toe en waar ik 100 % achtersta."

Ik ben gek op de single 'Mag ik jou nog even ?" Wanneer ik het hoor, dan zorgt het voor mij als een soort rust. Een lied met een mooie tekst én ook prachtig gezongen. Ben ik de enige die een dergelijke visie over dat nummer formuleert of kreeg je nog dergelijke reacties ?

Dana : "Er zijn heel veel mensen die het een prachtig nummer vinden. Bij Radio 2 in het programma De Madammen zeiden ze dat ook. Het lied is een binnenkomer of het nu een nummer 1-hit wordt of niet, het maakt niet uit. Als ik met dat liedje de mensen moet bereiken die ik wil bereiken en die zijn door dat nummer geraakt, dat is voor mij genoeg."

Het is nu wel een échte clichévraag die ik ga stellen, maar ik stel ze toch in het kader van uw jubileum : welk nummer dat je ooit uitbracht is voor jezelf de absolute top ? Een song die uw persoonlijke nummer één blijft.

Dana : "Dan zeg ik Ik hou van jou. Het is een nummer dat bij Radio Gaga gekozen is voor een iemand zijn vrouw. Het blijft een emotioneel nummer en er zit liefde in. Het is een eenvoudig nummer dat in elk opzicht overeind blijft."

Er staan nog twee nieuwe liedjes op je drieledig album, waaronder 'Waar jij ook bent'... alweer een pareltje met medewerking van Gordon Groothedde uit Nederland. Hoe kwam dat nummer tot stand ?

Dana : "Het is ook leuk om aan andere mensen te laten horen wat ik kan. Gordon is ook een keer naar een concert komen kijken. Ikzelf heb ook veel input gegeven van waar we naar toe willen en dan ontstond dit nummer. We schrijven gewoon aan een tekst en toen was het nummer geboren."

Ligt je aanwezigheid als zangeres in Zuid-Afrika wat stil wegens té druk in Vlaanderen en Nederland ? Ik herinner mij ook nog een persmoment in Hilton Brussel naar aanleiding van een duet met zanger Steve Hofmeyr uit Zuid-Afrika. Bleef dat bij een éénmalig project ?

Dana : "Ga ik naar Zuid-Afrika, dan zoek ik Steve wel nog eens op. Zuid-Afrika is absoluut niet van mijn agenda geschrapt. Vorig jaar in december ben ik er nog gaan optreden voor meer dan 7.000 mensen. Ik kom er te graag. We zien wel wat er nog van komt. In al die jaren deed ik er al veel optredens. Hoeveel ? Och, ik ben even de tel kwijt hoor."

Zaterdag 9 november nadert. Hoe verlopen de voorbereidingen ? Al een kindje gevonden om mee te zingen ? Kwam er veel respons erop ? En je kledij, al klaar ? Kriebelt het, nu die data vlug nadert ? Dat zijn veel vragen in één keer hé !

Dana : "Deze week gaan we beslissen welk jong zangtalent er mee mag. Ik denk dat er een 80-tal inzendingen waren. Dat vind ik veel. We gaan zien hoe we het inplannen. Aan mijn kledij zijn we ook druk bezig. Ik ben onlangs nog naar de naaister geweest. Alles krijgt zijn vorm. Ik heb mijn kledij toch niet allemaal zelf gemaakt, want dat was te veel. In grote lijnen is alles al af voor het concert. Maar hier en daar gebeuren er nog aanpassingen. Het was een hele puzzel. Gracia Live is nu bezig met alles in goede banen te leiden."

Een Lotto Arena kunnen vullen is een hele opgave. Geschrokken dat dit lukt, met wellicht ook fans uit het buitenland ?

Dana : "Vorige week kreeg ik nog een mail binnen van een mevrouw die een t-shirt droeg met een foto waarop er stond : all the way from Brazille but I will be in Antwerp 9th November. Ik vind dat wel cool. Er kwamen zelfs eens mensen af naar een theatertour van Canada. Vanwaar ze ook komen, ik zal ze allemaal van harte welkom heten."

Zal het voor jou een emotionele avond worden ?

Dana : "Ik ben heel vlug emotioneel. Ik zal zien hoe het verloopt, maar ik kan niet op commando beginnen huilen. Het zal me moeten overkomen of niet. Ik laat het gebeuren, zomaar..."

Na de Lotto Arena blijf je toeren in Vlaanderen en Nederland. Hoeveel heb je er al opzitten van die theatertour ? Is er geen vakantie voorzien na een drukke periode ?

Dana : "We begonnen op zaterdag 5 oktober. We doen er vijf in Nederland en dan komt de Lotto Arena. Na de Lotto Arena begin ik aan mijn twaalf kerstconcerten en daarna volgen er nog 30 concerten uit de tour, ook veel in België. Het kan wel zijn dat ik een paar dagen weg ga na de Lotto Arena. Dat is echter nog niet zeker... "

Welke herinneringen bewaar je aan onze provincie West-Vlaanderen ?

Dana : "Ik ben een paar keer bij jou thuis geweest - ook in het begin van mijn carrière - en dat waren leuke momenten, maar ik heb heel veel leuke herinneringen. Ik heb voor Radio 2 met Ro Burms (West)Vlaanderen doorkruist met het programma Siesta op zondagmiddag waar ik presentatrice was. Dat blijven onvergetelijke momenten."

(PADI)

Op vrijdagavond 8 mei is Dana Winner met haar theatertour 30 jaar te gast in het Concertgebouw van Brugge. Tickets : 29, 35 en 39 euro - www.concertevents.be - 0479 31 84 55.

Ik mag als journalist zeggen dat ik de start van je carrière dertig jaar geleden meemaakte en dat ik het geluk heb dat ik dertig jaar later je nog altijd kan én mag interviewen. Dertig jaar is al een hele periode. Schrik je ervan dat alles zo vlug gaat in 't leven ?Dana : "Absoluut. Ook ik merk dat pas privé wanneer mijn dochter groter wordt en ik ouder word. Als het mijn carrière aangaat, heb ik dat gevoel niet want ik ben daar zo niet mee bezig. Ik heb inderdaad al veel cd's uitgebracht, ik nam al meer dan 250 nummers op. Inderdaad zoveel én daar schrik ik dan toch ook even van. Ik maakte al zoveel mee in die voorbije 30 jaar."Tijdens het persmoment in de Lotto Arena in Antwerpen vertelde je al veel over je toekomstplannen en ook over het album dat er zou aankomen. Op de cd prijken er echter geen 30 nummers, maar wel 50 songs. Kon je niet stoppen om te kiezen welke favorieten je erop zou zetten ?Dana : "Het was heel moeilijk om te stoppen. Wanneer ik al mijn favorieten moet aanstippen, dan zouden er nog meer erop staan. Waarom niet meer ? Ze zeiden : neen, op de cd mogen er maar vijftien op. We besloten dan nog een volgende én nog een volgende cd uit te brengen. Ik heb zoveel mooie liedjes, maar ik kan niet iedereen blij maken. Al mijn nummers kunnen er onmogelijk op."Hoe moeilijk was het om te selecteren ?Dana : "Heel moeilijk. Voor de tweede cd had ik een hele lijst gemaakt. De platenfirma zei dat ik moest inkrimpen. De eerste cd omvat de grootste hits doorheen de voorbije 30 jaar. Wat scoorde er goed op youTube of via andere kanalen ? Dan volgde er een tweede cd met mijn favorieten. We besloten dan nog een derde album uit te brengen en dit volledige met liveversies. Als een goed nummer een goed nummer is, dan blijft dat overeind ongeacht hoe het wordt gebracht. Zo'n liedjes horen natuurlijk op het album te staan. Er staan ook drie nieuwe liedjes op en een aantal covers, die ik nog nooit eerder uitbracht op cd. Kortom, het is een heel ruime drieledige cd geworden."Dertig jaar geleden zong je 'Het dak van de wereld, dan 'De oude man en de zee.' Daarna kwam 'Woordenloos' en je muzikale trein was vertrokken. Ook nu zing je nog altijd die liedjes. Ben je ze niet beu geworden ? Of besef je dat het door die songs zijn dat je een heel populaire zangeres bent geworden en nog altijd bent ?Dana : "Er waren al momenten waarvan ik dacht : moet ik dat opnieuw zingen ? Want ik zing het al voor de zoveelste keer. Soms wil ik bepaalde nummers onder het stof laten liggen, maar na een tijdje beluister ik ze toch opnieuw. Het blijven stuk voor stuk goede songs. We zijn onlangs samen gekomen met ons nieuw groepje van muzikanten om songs te herwerken. Er zijn hele mooie dingen uit gekomen. We speelden de songs in het theater in Nederland. Die herwerkte liedjes hebben we ook opgenomen."Besef je dat je uw klassiekers moet zingen tot je ooit stopt met zingen ? De mensen willen altijd 'De oude man en de zee', 'Woordenloos', enz. horen. Juist toch ?Dana : "Ik moet eerlijk zeggen... Je bent maar zo sterk als je laatste hit is. Mensen zijn wel mee geëvolueerd. Je moet de fans durven meetrekken in een volgend verhaal, anders blijf je vast zitten ook al is het heel goed. Daarom ben ik blij dat ik 30 jaar kan aanbieden met oude hits, met mijn favorieten en ook wat we in de toekomst willen brengen. Ik doe al vele jaren theaters. Als ik dan zeg over een liedje dat het geen single was maar wel een heel mooi liedje is uit één van mijn vorige albums, dan vragen de mensen nadien op welk album dat precies staat. Dan komt het erop aan hoe je het brengt, hoe het binnen komt bij hen en hoe de mensen dat gaan ervaren. Maar dat werkt heel goed."Ik twijfel er niet aan dat in 30 jaar Dana Winner het ook wel eens wat minder goed ging. Dat bepaalde liedjes misschien geen toppers werden, dat het muzieklandschap veranderde, dat je misschien dacht : blijf ik een toekomst in de muziek hebben ? Zat je ooit in die voorbije 30 jaar met dergelijke vragen in je hoofd ?Dana : "Uiteraard. Op een bepaald moment komt er een nieuwe generatie aan, begint de verjonging. Dat is wat mijn pa ook vroeger zei. Hij zei dat ik de top misschien wel zou halen, maar om daar te blijven staan, dat gaat de kunst zijn. Je moet voor jezelf de lat kunnen hoog leggen om mee te kunnen. Je kan jezelf niet meer jonger maken. Je kan alleen zorgen dat het blijft kriebelen. Ook al ben ik al zolang bezig, het moet de mensen blijven raken. Daar draait het bij mij om. Soms vraag ik mij af of ik het nog wel moet doen. Dan zegt mij dochter: Als ik naar jouw muziek luister of ik zie je live optreden,... Je gaat toch niet stoppen hé, mama ?" Mijn dochter bekijkt alles van de kritische kant en als het niet goed is, zal ze het mij ook wel zeggen. Zo ver staan wij van elkaar qua opzicht. We kunnen dat zeggen tegen elkaar. We moeten gewoon goede songs hebben die bij elkaar passen, die ik ook geloofwaardig kan brengen naar het publiek toe en waar ik 100 % achtersta."Ik ben gek op de single 'Mag ik jou nog even ?" Wanneer ik het hoor, dan zorgt het voor mij als een soort rust. Een lied met een mooie tekst én ook prachtig gezongen. Ben ik de enige die een dergelijke visie over dat nummer formuleert of kreeg je nog dergelijke reacties ?Dana : "Er zijn heel veel mensen die het een prachtig nummer vinden. Bij Radio 2 in het programma De Madammen zeiden ze dat ook. Het lied is een binnenkomer of het nu een nummer 1-hit wordt of niet, het maakt niet uit. Als ik met dat liedje de mensen moet bereiken die ik wil bereiken en die zijn door dat nummer geraakt, dat is voor mij genoeg."Het is nu wel een échte clichévraag die ik ga stellen, maar ik stel ze toch in het kader van uw jubileum : welk nummer dat je ooit uitbracht is voor jezelf de absolute top ? Een song die uw persoonlijke nummer één blijft.Dana : "Dan zeg ik Ik hou van jou. Het is een nummer dat bij Radio Gaga gekozen is voor een iemand zijn vrouw. Het blijft een emotioneel nummer en er zit liefde in. Het is een eenvoudig nummer dat in elk opzicht overeind blijft."Er staan nog twee nieuwe liedjes op je drieledig album, waaronder 'Waar jij ook bent'... alweer een pareltje met medewerking van Gordon Groothedde uit Nederland. Hoe kwam dat nummer tot stand ?Dana : "Het is ook leuk om aan andere mensen te laten horen wat ik kan. Gordon is ook een keer naar een concert komen kijken. Ikzelf heb ook veel input gegeven van waar we naar toe willen en dan ontstond dit nummer. We schrijven gewoon aan een tekst en toen was het nummer geboren."Ligt je aanwezigheid als zangeres in Zuid-Afrika wat stil wegens té druk in Vlaanderen en Nederland ? Ik herinner mij ook nog een persmoment in Hilton Brussel naar aanleiding van een duet met zanger Steve Hofmeyr uit Zuid-Afrika. Bleef dat bij een éénmalig project ?Dana : "Ga ik naar Zuid-Afrika, dan zoek ik Steve wel nog eens op. Zuid-Afrika is absoluut niet van mijn agenda geschrapt. Vorig jaar in december ben ik er nog gaan optreden voor meer dan 7.000 mensen. Ik kom er te graag. We zien wel wat er nog van komt. In al die jaren deed ik er al veel optredens. Hoeveel ? Och, ik ben even de tel kwijt hoor."Zaterdag 9 november nadert. Hoe verlopen de voorbereidingen ? Al een kindje gevonden om mee te zingen ? Kwam er veel respons erop ? En je kledij, al klaar ? Kriebelt het, nu die data vlug nadert ? Dat zijn veel vragen in één keer hé !Dana : "Deze week gaan we beslissen welk jong zangtalent er mee mag. Ik denk dat er een 80-tal inzendingen waren. Dat vind ik veel. We gaan zien hoe we het inplannen. Aan mijn kledij zijn we ook druk bezig. Ik ben onlangs nog naar de naaister geweest. Alles krijgt zijn vorm. Ik heb mijn kledij toch niet allemaal zelf gemaakt, want dat was te veel. In grote lijnen is alles al af voor het concert. Maar hier en daar gebeuren er nog aanpassingen. Het was een hele puzzel. Gracia Live is nu bezig met alles in goede banen te leiden."Een Lotto Arena kunnen vullen is een hele opgave. Geschrokken dat dit lukt, met wellicht ook fans uit het buitenland ?Dana : "Vorige week kreeg ik nog een mail binnen van een mevrouw die een t-shirt droeg met een foto waarop er stond : all the way from Brazille but I will be in Antwerp 9th November. Ik vind dat wel cool. Er kwamen zelfs eens mensen af naar een theatertour van Canada. Vanwaar ze ook komen, ik zal ze allemaal van harte welkom heten."Zal het voor jou een emotionele avond worden ?Dana : "Ik ben heel vlug emotioneel. Ik zal zien hoe het verloopt, maar ik kan niet op commando beginnen huilen. Het zal me moeten overkomen of niet. Ik laat het gebeuren, zomaar..."Na de Lotto Arena blijf je toeren in Vlaanderen en Nederland. Hoeveel heb je er al opzitten van die theatertour ? Is er geen vakantie voorzien na een drukke periode ?Dana : "We begonnen op zaterdag 5 oktober. We doen er vijf in Nederland en dan komt de Lotto Arena. Na de Lotto Arena begin ik aan mijn twaalf kerstconcerten en daarna volgen er nog 30 concerten uit de tour, ook veel in België. Het kan wel zijn dat ik een paar dagen weg ga na de Lotto Arena. Dat is echter nog niet zeker... "Welke herinneringen bewaar je aan onze provincie West-Vlaanderen ?Dana : "Ik ben een paar keer bij jou thuis geweest - ook in het begin van mijn carrière - en dat waren leuke momenten, maar ik heb heel veel leuke herinneringen. Ik heb voor Radio 2 met Ro Burms (West)Vlaanderen doorkruist met het programma Siesta op zondagmiddag waar ik presentatrice was. Dat blijven onvergetelijke momenten."(PADI)Op vrijdagavond 8 mei is Dana Winner met haar theatertour 30 jaar te gast in het Concertgebouw van Brugge. Tickets : 29, 35 en 39 euro - www.concertevents.be - 0479 31 84 55.