Wie is bang van Blue Monday? Met deze vrolijke tips ga je de blues te lijf

Nancy Boerjan

Mottig uit bed gerold? Om dan vast te stellen dat buiten de zon níét schijnt? En dat je wallen weer wat groter geworden zijn? En er alleen nog oudbakken brood te vinden is in de keuken? Blue Monday. Zeker weten. Wedden dat de auto niet start?

Blue Monday, dit jaar op maandag 20 januari, heet de meest deprimerende dag van het jaar te zijn. De term werd bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij beweerde in 2005 een wetenschappelijke formule te hebben gevonden, waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop veel mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.

Een bewering waarvan een kind aanvoelt dat ze weinig met wetenschap te maken heeft, en die vanuit academische kringen binnen de kortste keren weggehoond werd. Het idee zou immers bedacht zijn door enkele bijdehandse pr-jongens in opdracht van een reisagentschap, die de psycholoog een mooie som boden om zijn naam te verbinden aan de ‘formule’.

De universiteit van Cardiff waaraan Arnall verbonden was, distantieerde zich nadien overigens van hem. Maar de bedenkers mogen tevreden zijn: Blue Monday is sindsdien een jaarlijks terugkerend onderwerp van gesprek wereldwijd. En geeft al wie ook maar even twijfelt het juiste duwtje in de rug: troosteloze dagen nopen een mens nu eenmaal tot het boeken van zonovergoten vakanties.

Onzin of toch niet?

En toch moeten we Blue Mondag misschien niet helemaal wegzetten als complete onzin. Heel wat mensen verteren in januari nog de eindejaarsfeesten. Het opnieuw kwijtraken van overtollige kilo’s lichaamsgewicht of het net weer aanvullen van de financiële reserves, zijn doorgaans al niet bevorderlijk voor een denderende start van het nieuwe jaar.

Wie toch al vol moed aan zijn of haar goeie voornemens was begonnen, begint zich eind januari sowieso te realiseren dat een goed voornemen niet per se een goed idee is. Het druilerige winterweer werkt op de zenuwen. Het wil dit jaar zelfs niet één keer sneeuwen. Het is bovendien maandag en het leven blijkt ook in het nieuwe jaar weer verdacht snel zijn gewone gangetje te gaan.

Neen, blauwe maandagen zijn niets om vrolijk van te worden. Maar de volgende leuke weetjes helpen je er zo overheen!

De term Blue Monday is afgeleid van het Engelse begrip ‘feeling blue’ of je somber voelen. De kleur blauw stond vroeger in de zeilscheepvaart voor rouw. Helpt niet echt?

Blue Monday is een nummer van de Britse newwaveband New Order uit 1983. Het werd onverwacht een hit en wordt beschouwd als pionier van de moderne dans- en housemuziek. Misschien niet écht iets om op te zetten op Blue Monday…

De heerlijke animatiefilm Inside Out daarentegen helpt je humeur ongetwijfeld wel uit het slop! De film toont aan dat Sadness net zo’n belangrijke rol speelt als Joy. En raad eens? Sadness is… blauw!

En in geval van nood: boek alsnog gauw die zonnevakantie, maak een lijstje van alle kleine gelukjes die je te beurt vallen of doe alsof het een gewone maandag is…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier