Vrienden maken én houden in tijden van corona: zo doe je het

©Malte Mueller Getty
©Malte Mueller Getty
Redactie KW

Vrienden zijn cruciaal voor ons welzijn. Ze maken ons weerbaarder tegen stress én zijn in grote mate de bepalende factor voor ons geluksgevoel. Maar wat als je niet veel vrienden hebt of gewoon graag nieuwe vrienden maakt? De coronapandemie maakt het ons niet gemakkelijk, en tóch is het mogelijk om je huidige vriendenkring uit te breiden. Selma Franssen, auteur van het boek Vriendschap in tijden van eenzaamheid , legt ons uit hoe.

Ruim de helft van de Belgen kampt dit jaar met een gevoel van eenzaamheid. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat sinds maart gevraagd wordt om onze contacten te beperken. Vriendschappen zijn nochtans cruciaal voor ons geluksgevoel. Nóg bepalender voor ons geluk dan onze gezondheid, financiële situatie en zelfs de relatie met onze partner. Dat blijkt uit het geluksonderzoek van de UGent. Contact met anderen is een van onze basisbehoeftes. Uit meerdere studies blijkt dan ook dat wie goede vrienden heeft, minder stress ervaart en veerkrachtiger in het leven staat. Vrienden dragen bij tot een gevoel van samenhorigheid, zingeving, zelfwaardering en -vertrouwen. En toch woedde er al een grote mate van eenzaamheid door ons leven lang voor de coronapandemie ons sociaal isolement opdrong. Hoog tijd om een les te krijgen in het verkrijgen én behouden van goede vrienden.

Vriendschappen aangaan na je 25ste

Waar vroeger vriendschappen als vanzelf kwamen aanwaaien, lijkt onze sociale kring met de jaren uit te dunnen. Herkenbaar? Je bent lang niet de enige die met dat gevoel kampt. Uit onderzoek blijkt dat de meeste sociale contacten inderdaad worden gelegd voor je 25ste. Selma Franssen: “Vooral de studietijd is een ideale periode om vrienden te maken. Je komt in een omgeving terecht met mensen die hetzelfde doormaken, waardoor je meteen heel wat gemeenschappelijk hebt. Daarnaast heb je meer vrije tijd, minder verplichtingen én kom je elkaar voortdurend tegen. Die regelmaat speelt een belangrijke rol. Hoe frequenter je een sociaal contact ziet, hoe groter de kans dat daar een hechte vriendschap uit voortkomt.”

Dit is het moment om de band met vrienden van vroeger te hernieuwen

De reden waarom de vriendschapspiek op 25 jaar ligt, is omdat ons latere volwassen leven veel georganiseerder verloopt. Wanneer je rekening moet houden met een bloeiende carrière, kinderen, een partner en (schoon)familie verdwijnen vrienden vanzelf meer naar de achtergrond. En dat blijkt vooral bij vrouwen zo te zijn. Maar er is ook goed nieuws, want vanaf je 50ste neemt de druk geleidelijk weer af. De kinderen zijn al wat ouder en ook de competitie op de werkvloer vermindert. Op dat moment komt er meer aandacht vrij en is er dus ook een grotere kans op eenzaamheid.

TIP! Drukke levens zijn vaak leeftijdsgebonden. Probeer dus ook eens contact op te nemen met mensen uit andere levensfases zodat er altijd wel iemand is waarmee je contact kan opnemen wanneer je zelf wat tijd overhebt.

Digitaal tijdens corona

De klassieke manier om vrienden te maken, is door een nieuwe hobby aan te gaan of je aan te sluiten bij een vereniging. Selma Franssen: “Tijdens deze wereldwijde pandemie zijn we natuurlijk meer aangewezen op digitale alternatieven. Zo bestaan er tegenwoordig ook vriendschapsapps, al zijn die vooral gericht op vrouwen en staat lang niet iedereen daar open voor. Toegeven dat je geen of weinig vrienden hebt, geeft velen het gevoel dat ze zielig lijken. Of dat niemand die écht interessant is op zo’n website of app te vinden is. En dat terwijl er zich nooit eerder zoveel mensen eenzaam voelden als nu. De stap om nieuwe contacten te leggen, blijft voor heel wat mensen te groot.”

Het is dan ook niet per se nodig om helemaal van nul te beginnen wanneer we op zoek zijn naar vrienden. “Vaak kennen we genoeg leuke mensen die we gewoonweg uit het oog zijn verloren. Ons sociaal netwerk bestaat uit verschillende cirkels. In de cirkel het dichtst om ons heen zitten de mensen met wie je de hechtste relatie hebt. Dat zijn vaak een of twee heel goede vrienden. In de cirkel daarrond heb je de vrienden met wie je leuke dingen doet en op wie je kan rekenen als er iets is. De volgende cirkel bevat kennissen en mensen die je uit het oog bent verloren. Als je die cirkels onder de loep neemt – door bijvoorbeeld je Facebookvriendenlijst te overlopen – zal je merken dat er zeker mensen tussen zitten met wie een potentiële vriendschap mogelijk is. Stuur die gewoon een bericht. Geen beter moment dan een nationale lockdown om het contact op deze laagdrempelige manier te hernieuwen. Bovendien vinden mensen niets leuker dan gevraagd te worden hoe het met hen gaat.” Een verwaterde vriendschap is niet zoals een liefdesbreuk: je hebt het nooit uitgemaakt, waardoor het perfect mogelijk is om een vriendschap weer op te nemen op een later moment. Want net zoals levens veranderen, kan het zijn dat je opnieuw heel wat gemeenschappelijk hebt met een vroegere vriend(in).

Zoek ook contact met mensen die in een andere levensfase zitten dan jij

TIP! Wil je liever face to face nieuwe vrienden maken? Doe dan tijdens deze lockdown research naar de verenigingen en/of hobbymogelijkheden in je buurt. Of organiseer na de pandemie een etentje met mensen die je al kent en vraag hen om iemand mee te nemen die jij nog niet kent. Zo ontmoet je op een ongedwongen manier nieuwe mensen.

Vermijd negativiteit

Elk van ons heeft vrienden nodig, ongeacht de situatie waarin we ons bevinden. Mooie momenten willen we delen en in moeilijke tijden hebben we nood aan elkaars steun. Al schuilt in dat laatste wel een gevaar voor bestaande vriendschappen. Selma Franssen: “Na al die maanden is corona nog altijd hét gespreksonderwerp. Volledig te begrijpen, gezien we nog weinig nieuwe dingen meemaken. Maar zorg ervoor dat het niet het enige onderwerp is waarover je spreekt. Naast het occasionele serieuze gesprek, ondernemen we normaal ook leuke activiteiten met vrienden. Dat is ook nu mogelijk. Met de app Netflix Party kan je bijvoorbeeld samen naar een serie of film kijken en commentaar geven met de chatfunctie. Of houd een videogesprek terwijl je kookt, dan gaat het gesprek ook over iets anders. Sowieso is het belangrijk om de communicatie af te wisselen. Stuur niet alleen tekstberichten naar elkaar. Omdat je elkaar niet ziet of hoort, kan er een miscommunicatie ontstaan én – niet onbelangrijk – weet je niet altijd hoe het echt met iemand gaat.”

Investeer in verschillende soorten vriendschappen

TIP! Wissel je communicatievormen af om de persoonlijke connectie niet te verliezen. Een stembericht, telefoontje of videochat houdt het gesprek bovendien verrassend. Stuur elkaar eens een handgeschreven brief, kaartje of een klein cadeautje. Probeer wat extra pret in je vriendschap te steken, die positieve noot is nu des te belangrijk.

Grotere vriendengroepen

De meeste mensen hebben een tot drie goede vrienden, en toch ambiëren we soms een (grotere) vriendengroep. Een gevoel dat vaak in de hand wordt gewerkt door wat we in de media of op televisie zien. Selma Franssen: “Laat je niet (mis)leiden door het aantal vrienden – of zelfs het leven – dat je volgens jou hoort te hebben. Je mist niet per se iets als je ‘maar’ een of twee vrienden hebt. De hoeveelheid vrienden die je hebt is niet bepalend voor je geluksgevoel. Je kan je eenzaam voelen ongeacht het aantal vrienden dat je hebt. Dat komt omdat er verschillende soorten eenzaamheid zijn. Wie veel vrienden heeft, maar met geen van hen een diepere band heeft, kan zich emotioneel eenzaam voelen. En je kan sociale eenzaamheid ervaren wanneer je dagelijks via de telefoon diepgaande gesprekken voert met vrienden, maar niemand in de buurt hebt om iets leuks mee te ondernemen. Daarom is het belangrijk om ook te investeren in verschillende soorten vriendschapsrelaties. Neem contact op met de buren en stel bijvoorbeeld eens voor om samen te gaan wandelen. Een groot voordeel aan vriendschappen is tenslotte dat je niet monogaam hoeft te zijn.” (Sabrina Bouzoumita)

‘Vriendschap in tijden van eenzaamheid: een ode aan goede vrienden’ van Selma Franssen is uitgegeven bij Houtekiet, telt 229 blz. en kost 19,95 euro. Je vindt het boek in de (online)boekhandel.