Psycho: Haal positieve energie in huis met feng shui

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Innerlijke rust, liefde en rijkdom, willen we dat niet allemaal? Blijkt dat je interieur daar een grote invloed op heeft. Zo zou geel fruit bijvoorbeeld voor meer welvaart kunnen zorgen. En dat heeft niets te maken met genetische manipulatie, wel met feng shui. Dat heel wat van de rijksten der aarde – zoals Oprah Winfrey en Bill Gates – fan zijn, maakt het op zijn minst het proberen waard.

Volgens de eeuwenoude Chinese filosofie feng shui worden je gevoel en geluk beïnvloed door je omgeving. Hoe onze meubels staan en welke vorm die hebben, kan dus effect hebben op onze chi, een universele en positieve energiestroom. Een woonomgeving met een goede chi zou liefde, welzijn, welvaart en geluk aantrekken. Feng shui is dus meer dan gewoon een interieurstijl. Ook als je niet gelooft in deze Chinese filosofie kan een huis volgens de basisprincipes van feng shui rust brengen. Al is het maar omdat je woning er opgeruimd en netjes uitziet. Met deze zeven tips maak je je huis helemaal feng shui.

1. Een warm welkom

Volgens de principes van feng shui staat de inkom van een huis rechtstreeks in verbinding met de welvaart van de bewoners. Het is dus belangrijk om voor een aantrekkelijke entree te zorgen. Gaat de deur gemakkelijk open? Ziet de verf er nog netjes uit? Fiks eventuele gebreken en zorg voor een opgeruimde hal. Hoe vrijer de energie naar binnen kan stromen, hoe beter.

Plaats géén spiegel recht tegenover de voordeur. Zo verhinder je dat goede chi je woning betreedt. Kan je die niet meer verplaatsen? Zet er dan een weelderige plant voor.

Zorg voor een plek om je bij thuiskomst te ontdoen van je spullen. Voorzie een schaaltje voor je sleutels en kleingeld, en een plek om je jas weg te hangen. Hangt je kapstok overvol met een mix van zomer- en winterspullen? Ruim wat je (momenteel) niet nodig hebt op of berg het op in een doos.

2. De wetten van de natuur

Een huis in balans is een hoofd in balans. Daarvoor moeten altijd alle vijf basiselementen (hout, water, vuur, metaal en aarde) in een ruimte aanwezig zijn.

Heb je een licht huis met veel bleke tinten en metaal? Experimenteer dan met vuur- en houtelementen zoals planten en kussens in rijke, warme kleuren.

Verse planten zijn belangrijk voor harmonie in ons leven. Het zijn natuurlijke luchtzuiveraars en ze zorgen voor een goede luchtvochtigheid. Door planten in een hoek te plaatsen, laat je de energie vlot doorstromen.

Kaarsen zorgen voor een ontspannen gevoel. Stal ze telkens in paren uit en doe dat bij alle decoratie. Hoe meer je in paren rangschikt, hoe beter de energie van een ruimte is.

Bevindt de wasbak zich in de keuken naast het gasfornuis of de oven? Plaats er dan een potje verse kruiden, een plant of een houten snijplank tussen. Dat voorkomt een ‘botsing’ van de elementen water en vuur.

3. Een gezond lichaam en een

gezonde geest gaan hand in hand

Een keuken moet uitnodigend zijn en positieve energie uitstralen. Een keuken gevuld met verse voeding staat volgens de principes van feng shui voor welvaart.

Richt je koelkast en keukenkastjes zo in dat je gemakkelijk bij de ingrediënten kan die je het vaakst gebruikt.

Een kom of mand met vers fruit trekt rijkdom aan. En dan het liefst zoveel mogelijk gele vruchten. Geel en goud staan namelijk voor zonne-energie wat geluk en welvaart aantrekt.

Eet samen aan tafel in plaats van vluchtig voor de tv. Het is veel beter voor verbinding en levensenergie in je huis.

4. Geluk begint en eindigt op het toilet

Door de afvoerputjes in de badkamer kunnen goede chi én welvaart je huis verlaten. Sluit de badkamerdeur dus altijd goed af en doe het toiletdeksel naar beneden. Het helpt ook om een spiegel aan de buitenkant van je badkamerdeur te hangen. Daardoor wordt de levensenergie binnenshuis gehouden.

5. Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

Zorg voor een schoon en opgeruimd huis. Zo hou je de energie fris en positief. Verwijder alle ongebruikte spullen, kleding, meubels en decoraties. Die zouden energie vasthouden en voorkomen dat je leven vooruitgaat.

Laat zoveel mogelijk daglicht binnen en zorg ook ‘s avonds voor goed verlichte – én verluchte – ruimtes.

6. Bepaal het centrum van je woning

Het centrum van je huis is vaak het middelpunt van de woonkamer. Als je die plek goed inricht, kan van daaruit positieve energie naar de andere ruimtes stromen.

Vermijd grote meubelstukken en plaats de zetel met de rug tegen de muur. Zo heb je een goed zicht op de ruimte en voel je je tegelijkertijd veilig en geborgen.

Plaats afstandsbedieningen en andere elektronische apparatuur zoveel mogelijk uit het zicht en werk kabels en stekkers netjes weg.

Een crèmekleurig tapijt werkt rustgevend en breekt een koude vloer.

7. De slaapkamer is enkel bedoeld voor rust en liefde

Richt die ruimte dan ook zo in en let erop dat alles wat in het zicht staat rust en romantiek uitnodigt.

Een nette, rustgevende ruimte is erg belangrijk om goed te kunnen slapen. Verwijder dus al te afleidende items zoals opvallende kunst en elektronica.

Berg geen spullen op onder je bed, zo kan de chi beter blijven stromen terwijl je slaapt. (Sabrina Bouzoumita)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.