Psycho: De kracht van de powernap

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Ook soms het gevoel dat je na een paar werkuren al futloos bent? Daar kan je makkelijk iets aan doen. Een dutje van een halfuur en je kan er weer helemaal tegenaan.

De Chinezen doen het al een tijdje: tijdens een overvolle werkdag zonderen ze zich eventjes af om -jawel een dutje te doen. In een pak bedrijven zijn zelfs aparte ruimtes waar je in stilte kan indommelen. Ook de schoolkinderen krijgen de nodige pauzemomenten waarbij ze hun hoofd op hun schoolbank laten rusten.

Waarom een ‘powernap’?

De gemiddelde mens heeft zo’n acht uur slaap per nacht nodig. Velen komen daar helaas niet aan, waardoor vermoeidheid snel de kop opsteekt. Daardoor verzwakt de concentratie, word je prikkelbaar en presteer je minder. Je kan het slaaptekort proberen in te halen door de slaapduur nacht per nacht op te bouwen, maar vaak ontbreekt ons de tijd én zin daarvoor (want je wil toch maar weer iedere dag die spannende afleveringen op Netflix zien). Een powernap kan geen uren slaap vervangen, maar kan er wel voor zorgen dat je je tijdens de dag niet slaperig voelt. Belangrijk dus als je een grote verantwoordelijkheidsfunctie hebt of als je na het werk een hele afstand naar huis moet rijden. Uit onderzoek van de NASA blijkt trouwens dat ook piloten na een middagdutje twee uur langer alert blijven.

Hoe vind je je ideale siëstaplekje?

Zoek een plek thuis of op het werk waar je een half uur niet gestoord wordt. Leg een fitnessmat in je kantoor, nestel je in een zachte bureaustoel in een lege vergaderzaal of lig eventjes op de achterbank in je auto.

Denk tijdens je dutje aan rustgevende momenten

Bij mooi weer kan je naar het park of bos trekken, zolang het maar stil rond je is. Denk tijdens je dutje aan rustgevende momenten. Als dat niet helpt, kan je naar meditatiemuziek of natuurgeluiden luisteren.

Hoelang mag je dutje duren?

Er bestaan verschillende soorten dutjes. Het kortste duurt anderhalve minuut en doe je vaak zonder het te beseffen. Denk maar aan even indommelen tijdens een lezing of vergadering. Van zo’n plots microdutje schrik je echter op: een kleine kick met een negatief effect dus. Wil je een stevige energieboost? Ga dan voor een dutje van 10 tot 20 minuten. Sommigen doen dat zelfs tweemaal per dag, zodat ze er nadien weer enkele uurtjes tegenaan kunnen. De ideale powernap duurt 30 minuten. Daarmee kan je vermoeide lichaam zich voldoende herstellen. Als je ‘s middags meer tijd hebt, kan je voor een reboost gaan: je slaapt ongeveer 60 minuten, zodat zowel je geheugen als je lichaam in rustmodus gaan en daarna weer volop kunnen functioneren. Je merkt het: opties genoeg. Vervang dus al die koffietjes door een deugddoende powernap en je bruist zo weer van de energie. (Elke Vierstraete)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.