Pittige portie cultuur geserveerd met bubbels

Oude vakwerkhuizen, indrukwekkende kerken en kathedralen én een flinke portie moderne kunst: Troyes is een stad die blijft verrassen. (foto Getty Images) © Getty Images/iStockphoto
Sandra Rosseel

Wie aan de Champagnestreek denkt, denkt onvermijdelijk aan Reims en Epernay. Maar de Champagne omvat zo veel meer. Een eind zuidelijker ligt de Côte des Bar en Champagne, waar we het

heerlijke godendrankje combineren met een fikse portie cultuur.

Een hittegolf teistert Frankrijk wanneer we koers zetten richting de Côte des Bar en Champagne. Ons doel: La Route du Champagne en Fête, een tweedaags champagnefeest dat de streek én de bijhorende bubbels extra in de kijker zet. Maar vooraleer we ons in het feestgewoel wagen, houden we eerst halt in Troyes.

Stad van duizend kleuren

Gids Camille neemt ons op sleeptouw. Troyes, ooit een Gallo-Romeinse stad, staat nu bekend als de stad van de duizend kleuren. En al vlug ontdekken we waarom: de gevels van de oude vakwerkhuizen in het oude stadscentrum dat trouwens de vorm van een champagnekurk heeft hebben allemaal een kleurtje, van licht pastelgeel tot krachtig ossenrood. Een kleur die verwijst naar de tijd dat de huizen met runderbloed gekleurd werden. Maar dat is niet de enige troef van de stad. De prachtige gotische kathedraal van Saint-Pierre-et-Saint-Paul, het Museum voor Schone Kunsten en Archeologie met schilderijen van onder anderen Giotto, Rubens, Jordaens en Philippe de Champaigne, de kerk Sainte-Madeleine met een indrukwekkend oksaal van bewerkte steen én met een schitterende geheime tuin… De hoogtepunten volgen elkaar op. Afsluiten doen we in de iconische Ruelle des Chats, die volgens de legende haar naam kreeg omdat de huizen er zo overhellen dat katten makkelijk van huizen van de ene kant van de straat naar de andere kant kunnen springen. Je vindt er niet alleen een leuk kattenbeeldje, maar ook het restaurant Chez Félix. Dat is hét adres om andouillette te proeven, al houden wij het zelf liever bij een overheerlijke salade.

De route van de champagnehuizen

Na de lunch is het tijd voor ons hoofddoel: La Route du Champagne en Fête. Tijdens dit jaarlijkse champagnefeest, dat dit jaar aan zijn 25ste editie toe is, kan je een route langs een aantal geselecteerde champagnehuizen volgen.

Champagne proeven met alles erop en eraan

Gewapend met een glas en onze champagnepas met daarin uitleg over alle deelnemende huizen, de bubbels die ze aanbieden én één bon per champagnehuis om die godendrank te proeven stoppen we bij de eerste champagneboer op onze lijst. Hier blijkt al vlug dat we dit weekend geen saaie proeverijen hoeven te verwachten. Een orkestje dat ten dans speelt, leuke plekjes om te zitten, standjes met lokale lekkernijen… Dit is een feest met alles erop en eraan.

In la Maison du Renoir ligt alles er nog bij zoals toen de bekende schilder nog leefde. Dit is zijn bureau. (foto Maxime De Costa)
In la Maison du Renoir ligt alles er nog bij zoals toen de bekende schilder nog leefde. Dit is zijn bureau. (foto Maxime De Costa)

Het dorp van Renoir

Twee dagen lang trekken we van champagnehuis naar champagnehuis, al houden we wel een champagneloze tussenstop in het charmante Essoyes en Champagne. Hier bezoeken we La Maison des Renoir. In dit huis brachten Pierre-Auguste Renoir en zijn gezin 30 jaar lang de zomervakantie door. Wanneer we de woning binnenstappen, lijkt het alsof we terug in de tijd zijn gereisd. Alles ligt er nog bij zoals toen. Na een bezoek aan zijn atelier wandelen we ook nog naar het plaatselijke kerkhof, waar Pierre-Auguste en zijn vrouw begraven liggen.

Wandelen en picknicken tussen de wijngaarden: een absolute aanrader! (foto SRA)
Wandelen en picknicken tussen de wijngaarden: een absolute aanrader! (foto SRA)

Picknick tussen de wijngaarden

Ons weekendje in de Champagne sluiten we pas af op maandag, met nog een laatste uitstap. In Champignol-lez-Mondeville wacht Delphine Dumont ons op. Delphine en haar man zijn het schoolvoorbeeld van hoe de jongste generatie champagneboeren de zaken anders, ecologischer aanpakt. Delphine richtte zelfs L’empreinte des fées op, waarbij de biologe haar passie voor wijn en natuur combineert. Ze neemt ons mee op een wandeling doorheen het dorp en de wijngaarden en vertelt ondertussen gepassioneerd over het dorp, de druiven én de lokale fauna en flora. Bovenaan de wijngaard wacht ons de laatste verrassing van deze reis: een gouton machon. Terwijl we genieten van deze picknick met lokale producten en het magnifieke zicht over de wijngaarden heffen we voor de laatste keer ons champagneglas. À la prochaine!

Praktisch

La Route du Champagne en Fête vindt dit jaar op zaterdag 1 en zondag 2 augustus plaats.

Deelnemen kost 25 euro. Daarvoor krijg je een champagnepas waarmee je overal kan proeven, een glas en een alcoholtest.

Wie slim en snel is, boekt een hotel in een van de deelnemende dorpen en maakt gebruik van de gratis navettedie tussen de verschillende locaties rijdt.

www.tourismecotedesbar.com, nl.tourisme-troyes.com en www.lempreintedesfees.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.