Leven, werk en passies van Onno van Gelder jr.

Redactie KW

Acteren, schrijven en regisseren is het lange leven van Onno van Gelder jr.. De Oostendenaar is dan ook een man met vele gezichten, die blijft verbazen. Zo bracht hij een eerste kortverhalenbundel uit én is hij volgend jaar voor het eerst in een langspeelfilm te zien.

“Ik houd van schrijven. Een tijd terug nam ik deel aan het literaire project Drijfhout van de stad Oostende, waarbij iedereen een kortverhaal mocht indienen. Dat resulteerde in twee verhalen, Marcel en Ernestine, die zich allebei afspelen in Oostende. Daarnaast werkte ik ook aan andere kortverhalen waarin de eenzaamheid centraal staat. Hoewel ik aanvankelijk niet de intentie had om mijn werk uit te geven, kwam toch plots de drang om iets tastbaars achter te laten: Passages werd geboren. Voor deze uitgave werkte ik samen met illustrator Stijn Felix, die met zijn tekeningen de gepaste sfeer oproept bij mijn verhalen.”

Kortfilm 'Mantel der Liefde' - schrijvend aan een bureau - Janne Bruyneel - 2018
Kortfilm ‘Mantel der Liefde’ – schrijvend aan een bureau – Janne Bruyneel – 2018© Janne Bruyneel

“Acteren is een andere passie. Dankzij het acteren kan je veel dingen zeggen en doen die je anders niet gezegd of gedaan krijgt. Je kunt telkens een andere rol aannemen, diverse emoties doorstaan… Zo mocht ik dit jaar de rol van een norbertijnenabt spelen in de historische theaterwandeling Artistieke Rijkdommen in Veurne. In diezelfde productie speelden onder anderen ook Joren Seldeslaghs, Lize Feryn en Jonas Van Thielen mee. Ik was ook al te zien in een viertal kortfilms: Bruxelles, ma (pou)belle, Mantel der liefde, Parallax waar ik de hoofdrol kreeg toegekend en tot slot in Hooked on.”

Historisch Veurne - Als Norbertijner abt met Joren Seldeslaghs - Carels Photography - 2018
Historisch Veurne – Als Norbertijner abt met Joren Seldeslaghs – Carels Photography – 2018© Carels Photography

“Ik speelde via TV Bastards ook mee in series zoals Spoed, Familie, Zone Stad en Ella. Ik denk dat ik al meer dan honderd rollen heb vertolkt! Ook de eerste herinner ik me nog: op mijn 16de begon ik in het schooltoneel met het stuk Wie krijgt een baby?. Later smeet ik mij in het Oostendse amateurtoneel en bood ik mijn talent aan bij de diverse gezelschappen, want elke groep heeft zo zijn eigen aanpak en ik wou als jonge gast proeven van de diverse genres die er waren.”

Leon Spilliaert - Rode poort van de Wellingtonrenbaan op de achtergrond -Annie Boedt - 2018
Leon Spilliaert – Rode poort van de Wellingtonrenbaan op de achtergrond -Annie Boedt – 2018© Annie Boedt

“Intussen heb ik ook een veertigtal regies op mijn palmares staan. Het is een echte uitdaging om telkens opnieuw met nieuwe mensen samen te werken. Voortdurend aftasten wie je voor je hebt, welke rol het beste past bij welke persoon… Theater maken is groepswerk en daar houd ik van! Momenteel ben ik bezig een stuk te regisseren voor Komedie Kateie. Ik doe dat supergraag.”

“Voor het eerst in mijn carrière speel ik mee in een langspeelfilm die volgend jaar zal uitkomen. De film wil het probleem van jongeren die aan psychosen lijden onder de aandacht van het grote publiek brengen. Want op het ogenblik worden er onvoldoende financiële middelen vrijgemaakt om hen op te vangen.”

Leven, werk en passies van Onno van Gelder jr.
© Christine Willaert

“Maar eerst is er het slotevenement van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Oostende, nu zaterdag 10 november. Op vraag van de dienst cultuur schreef ik – voor het eerst – een monoloog over een soldaat die mijmert over het einde van de oorlog.”

Stilleven met theekopje & - kannetje en doosje van doopsuiker - Christine Willaert - 2018
Stilleven met theekopje & – kannetje en doosje van doopsuiker – Christine Willaert – 2018© Christine Willaert

“Oostende is mijn geboortestad, mijn thuisstad. Ik leef hier intussen al zo’n 53 jaar. Ik ga regelmatig wandelen langs de dijk om de zee te zien. Ik woon in het hartje van de stad, in een karaktervol appartement, waar ik rustig kan plaatsnemen achter mijn schrijftafel. Daar heb ik uitzicht op een ruim terras waar ik de seizoenen kan gadeslaan en kan schrijven over wat mij op dat moment intrigeert.”

Wie is Onno van Gelder jr.?

Onno van Gelder jr. (53) is geboren en getogen in Oostende. Hij heeft één zus, Charlotte.

Hij volgde toneel en dictie aan het Conservatorium-aan-Zee, leerde Italiaans en Zweeds aan de Avondschool, behaalde een diploma van binnenhuisinrichting en studeerde antiquariaat. Daarnaast voltooide hij de richting hotelmanagement.

Gedurende 16 jaar baatte hij in Oostende een winkel uit met koffie- en theespecialiteiten. Daarna kon hij van zijn hobby zijn beroep maken. Nu trekt hij als acteur van de ene filmset naar de andere. Hij regisseert ook diverse theaterstukken en heeft zijn eerste bundel kortverhalen uit, Passages.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.