Koffie maar dan anders
Van slow brew tot espresso, de West-Vlaamse Bruynooghe-koffie is even eigenwijs als veelzijdig. Dat bewijzen deze drie verrassende koffierecepten: espresso Martini, Vietnamese iced coffee en een verrukkelijke affogato. Té trendy? Nee hoor, deze meesterlijke maar eenvoudige recepten maak je gewoon thuis.
Het koffielabel houdt de Vlaamse koffietraditie al meer dan 85 jaar in ere. In 1935 zag Bruynooghe-koffie het licht als klein familiebedrijf in Kortrijk. Prosper Bruynooghe richtte samen met zijn vrouw Maria Berteele een koffiebranderij op. Hij brandde handmatig de bonen en bezorgde die dagelijks van deur tot deur. In 2002 nam MIKO de familiezaak over maar veranderde niets aan het traditionele recept.
Vietnamese iced coffee p>
Dit heb je nodig voor 1 iced coffee:
150 ml Bruynooghe-koffie
150 g gezoete gecondenseerde melk
ijsblokken
Zo maak je het:
De zoete ‘Ca Phe Sua Da’ is een Vietnamese klassieker en biedt de ultieme verfrissing tijdens warme zomerdagen.
Doe de koffie en gecondenseerde melk samen met flink wat ijsblokken in een shaker en schud minstens 2 minuten.
Vul een groot glas met ijsblokjes en giet de iced coffee door een klein zeefje rechtstreeks in het glas. Serveer onmiddellijk.
Espresso Martini p>
Dit heb je nodig voor 1 cocktail:
60 ml vodka
15 ml koffielikeur
45 ml Bruynooghe-espresso
0,5 tl suiker
ijsblokken
Zo maak je het:
Doe alle ingrediënten in een shaker en shake gedurende 2 minuten.
Giet door een klein zeefje rechtstreeks in een Martini-glas. Serveer onmiddellijk.
Op dit trendy nineties drankje liggen traditiegetrouw drie koffiebonen. Ze liggen er niet alleen voor de sier, maar staan symbool voor gezondheid, rijkdom en geluk.
Affogato met amandel p>
Dit heb je nodig voor 1 affogato:
2 bolletjes vanille-ijs
1 kopje Bruynooghe-espresso
1 verkruimeld amandelkoekje
Zo maak je het:
Affogato is Italiaans voor verdronken. Een ‘dessertdrankje’ met enkel roomijs en loeihete, supersterke espresso. Water en vuur in een glaasje.
Schep 2 bolletjes vanille-ijs in een glas.
Overgiet met hete espresso en werk af met een verkruimeld amandelkoekje.
Serveer onmiddellijk.
Koken
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier