Kjell Deblieck maakt loempia en dimsum

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Deze week kiezen we voor Aziatische aperitiefhapjes, met een zoetzuur sausje erbij!

“In het zevende jaar aan de Hotelschool in Koksijde koos ik voor wereldgastronomie”, motiveert Kjell uit Leisele zijn keuze voor Aziatische aperitiefhapjes. “Zelfgemaakte loempia’s en dimsum smaken zoveel beter. Ook een eigen zoetzure saus kan je niet vergelijken met die uit een flesje.” Recent startte Kjell met Vinifera, zijn eigen winkel voor wijn, gin en tastings. “Bij deze hapjes zou ik een cava Avinyó adviseren. Een lekkere rosé cava met zoete toets.”

RECEPT

hapjes voor tien personen

INGREDIËNTEN

Voor de loempia’s

1 grote wortel

wit van 1 prei

1 kipfilet

halve bussel pijpajuin

1 portobello

blokje kippenbouillon

sojasaus, sesamolie, olijfolie

rijstpapier of wontonvellen

Voor de dimsum

400 gram scampi’s

1 theelepel oestersaus

2 pijpajuintjes met groen

2,5 cm gember

peper en zout

rijstpapier of wontonvellen

Voor de zoetzure saus

1 grote chilipeper

250 ml rijstazijn

2 theelepels zout

185 gram suiker

1 teentje look

1 eetlepel verse gemberwortel

1 eetlepel fijngemalen kerriepoeder

1 theelepel tomatenpuree

Kjell Deblieck maakt loempia en dimsum

WERKWIJZE

Voor de loempia’s

Zet de kippenbouillon op en voeg een theelepeltje sesamolie en wat sojasaus toe. Gaar daarin tien minuten de volledige kipfilet en laat afkoelen. Pluk de kip in losse ‘draden’ zodat je dunne reepjes krijgt.

Snij de portobello in brunoise en bak aan in olijfolie op een hoog vuur. Snij vervolgens de pijpajuin, wortel en het preiwit in heel fijne julienne. Meng alle ingrediënten met elkaar.

Leg een beetje van het mengsel in het midden van een wontonvel of (vochtig) rijstpapier en vouw netjes dicht zodat alles op zijn plaats blijft.

Voor de dimsum

Maak de scampi’s schoon, verwijder het darmkanaal en snij ze in grove stukken. Snij de gember fijn en plet. Doe alle ingrediënten in de cutter.

Leg een beetje van de vulling in het midden van een vel rijstpapier of wontonvel. Draai de bovenkant stevig dicht zodat je een ‘bommetje’ krijgt.

Frituur de dimsum en loempia’s op 180 °C in een pot met arachideolie, tot ze goudbruin kleuren.

Voor de zoetzure saus

Zet de suiker met wat rijstazijn op het vuur, maar laat niet karamelliseren. Voeg de tomatenpuree toe en roer. Voeg de rest van de ingrediënten toe.

Voeg de rest van de rijstazijn erbij en laat lichtjes koken. Zo dikt de saus. Laat de saus afkoelen eens ze op stroopdikte is.

Zeef tot slot de saus.