Grasvlakte verandert in tuin van Eden

Ook Toms zoontjes zijn al helemaal gewonnen voor het buitenleven. © Pieter Clicteur
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Liever dan zich ‘s avonds in zijn luie zetel neer te ploffen, is Tom Winnock na zijn werkdag nog enkele uren bezig in zijn tuin. Wat ooit startte als een vierkantemeterbak, is nu een 1.200 vierkante meter grote oase vol leuke hoekjes en plekjes achter de

Oostduinkerkse duinen. Een rondleiding.

Toen Tom en zijn vrouw Oona zes jaar geleden op huizenjacht trokken, wilden ze zeker ook een grote tuin. “Dit was destijds één grote grasvlakte, maar al snel wou ik hier mijn eigen groenten verbouwen. Ik had toen echter nog geen zulke groene vingers als nu, dus vormde de zandgrond een echte uitdaging voor mij. Twee jaar geleden volgde ik een cursus rond permacultuur en ondertussen deel ik met ‘Winnockios Garden’ in bijberoep de opgedane passie en kennis”, vertelt Tom.

Rond het kampvuur

Zijn eerste ontwerp past hij nu stap voor stap toe in zijn eigen tuin. “Helemaal achteraan stapelde ik de oude graszoden tot een talud. Ik zit er uit de wind en heb zo een ideale kampvuurplek gecreëerd. Ik spreek er af met vrienden om bij te praten, iets te drinken en samen naar muziek te luisteren. Net daarvoor heb ik mijn leeshoek, in de schaduw van een vlinderstruik. Daar kan ik echt tot rust komen en mijn hoofd leegmaken. Helemaal vooraan de tuin hebben we dan weer onze aperitiefspot, waar we ‘s avonds de laatste zonnestralen meepikken met het hele gezin”, toont hij.

Experimenteren op de barbecue

Daartussen zie je de serre, de moestuinbedden, de kippenren en het vijvertje. “Door ook voor egels en amfibieën rustige plekjes te voorzien, kan ik die inzetten als natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen slakken en larven”, legt Tom uit.

“Ik droom nog van een buitendouche, lijkt me zalig”

“Mijn tomaten smaken veel beter dan diegene die je in de winkel kan kopen: ze zijn verser, vol vitaminen en de zon zit erin. Ze zijn nog lauw wanneer ik ze in mijn mond laat smelten! Met mijn andere groenten experimenteer ik dikwijls op de barbecue, in afwachting van een echte buitenkeuken. Koken doe ik natuurlijk ook binnen, maar ook daar houd ik altijd zicht op de tuin. Dan kijk ik naar de vogels die aan de zaadknoppen van de zonnebloemen bengelen.”

De bloemetjes en de bijtjes

Ook zoontjes Bill en Mac hebben de smaak van het buitenleven al helemaal te pakken. “Bill helpt me hier dikwijls en stelt me veel vragen over de bloemetjes en de bijtjes; letterlijk dan. Hij gaat nu elke dag de eitjes roven bij de kippen. Samen maakten we ook een bijenhotel, een bruggetje over de gracht naar de ‘frisbeeweide’ en zelfs een kamp tussen de bomen. Hij kan zich hier helemaal uitleven en daar geniet ik zelf minstens even hard van. Mac is nog wat klein, maar ook hem probeer ik al te betrekken bij het vele werk in de tuin. Ze hebben allebei hun eigen gereedschap, op kindermaat.”

Buiten douchen

Bij de composthoop merken we zelfs een oude badkuip op, maar die dient louter om er regenwater in op te vangen. “Een outdoor badkamer hebben we hier nog niet, neen, al heb ik daar zeker al over nagedacht. Een buitendouche lijkt mij zalig en zelfs voor een composttoilet haal ik mijn neus niet op. Maar voorlopig waag ik me alleen op de internationale dag van het naakt tuinieren met de billen bloot in de tuin!” (lacht)

Woon-ID

– Tom Winnock (34) woont samen met zijn vrouw Oona Casier in Oostduinkerke. Samen hebben ze twee zoontjes: Bill (4) en Mac (1).

– Tom werkt bij Fluvius en startte onlangs met het ontwerpen van permacultuurtuinen in bijberoep.

– Zijn eigen tuin meet 1.200 vierkante meter en is een opeenstapeling van mini-ecosystemen.

www.winnockiosgarden.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.