Gillian Lowyck maakt Bakewell-taart

Jozefien Eggermont

Gillian uit Oostende is een echte anglofiel. “Ik hou enorm van Engeland en alles wat daarmee te maken heeft. Ook de tea-time dus”, lacht ze. “De Bakewell-taart is een van mijn favorieten. Bakewell is een dorpje in het Peak District. De taart kan je vergelijken met een frangipanetaart, maar dan met frambozenconfituur als basis. Ze is een echt caloriebommetje, maar echt de moeite waard.”

Dit recept is gebaseerd op dat van Mary Berry, the queen of baking in Engeland.

RECEPT

voor een taartvorm met losse bodem met diameter 20cm

INGREDIËNTEN

1 rol kruimeldeeg

1 el frambozenconfituur

125 g boter

125 g heel fijne suiker

125 g amandelpoeder

1 ei

halve tl amandelextract

50 g amandelschilfers

80 g bloemsuiker

2,5 tl koud water

Gillian Lowyck maakt Bakewell-taart

WERKWIJZE

Schik het kruimeldeeg in de taartvorm met losse bodem, maar prik er geen gaatjes in. Zet voor 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C.

Bak het kruimeldeeg met baklinzen erop 15 minuten in de oven, daarna nog 5 minuten zonder baklinzen.

Haal het deeg uit de oven en begin aan de vulling. Smeer de confituur open op de koek.

Smelt de boter, voeg de suiker toe en meng goed. Voeg er het amandelpoeder, het ei en het amandelextract aan toe.

Meng alles goed en giet het mengsel in de vorm. Werk af met amandelschilfers.

Zet de taart 35 minuten op 180 °C in de oven. Hou in de gaten dat ze niet te bruin kleurt, dek anders af met aluminiumfolie.

Laat de taart afkoelen en maak het glazuur met de bloemsuiker en 2,5 theelepels koud water. Breng het in een lijntjespatroon aan bovenop je taart.