Gezond koken met Delphine: drie keer exclusief voor KW

Nancy Boerjan

Gezond koken? Geen probleem! Lekker gezond koken? Dat is een ander verhaal… Al te vaak grijpen we terug naar de klassieke ‘chicken broccoli’ en al snel raken we dit beu. Onze #Fitmom Delphine Steelandt ging met dat probleem aan de slag in haar keuken. Exclusief voor KW Weekend koos ze alvast drie heerlijk gezonde receptjes uit haar nieuwe kookboek #FitFood dat op vrijdag 28 februari wordt voorgesteld.

In tegenstelling tot haar vorige boeken richt Delphine zich met #FitFood louter op gezonde voeding waar je op een ‘lekkere’ manier slanker van wordt. Een van de troeven van dit kookboek is dat ze voor elke maaltijd een veggie én vegan optie toevoegt. Bovendien gaat Delphine dieper in op een duurzaam gezond eetpatroon door te kiezen voor streekeigen producten en seizoensfruit en -groenten. Ze geeft ten slotte ook nog heel wat makkelijk toepasbare tips mee om je lichaam en onze planeet weer helemaal fit te maken.

Gevulde puntpaprika met kruidige kip

dit heb je nodig voor 2 personen

400 g kipfilet, in blokjes gesneden

2 zoete puntpaprika’s

peper van de molen

zeezout

2 bussels basilicum

2 tenen knoflook, grof gehakt

1 handvol spinazie

100 g zongedroogde tomaten op olijfolie

olijfolie

1 eetlepel gemalen Parmezaanse kaas

zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Halveer de puntpaprika’s en verwijder de zaadlijsten. Kruid de paprika’s goed met verse peper en grof zout. Rooster ze 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak intussen de saus. Doe daarvoor de basilicum samen met de look, spinazie en de zongedroogde tomaten in je blender of foodprocessor. Voeg een flinke scheut olijfolie toe, kruid met peper en een snuf zeezout. Mix tot een gladde saus.

Verhit wat olijfolie in een pan en bak er de blokjes kip in aan. Kruid met peper.

Meng de gebakken kip met de basilicumsaus en vul de gehalveerde puntpaprika’s met dit mengsel. Plaats nogmaals 5 minuten in de oven. Bestrooi met wat Parmezaanse kaas en zet nog kort even onder de grill.

Vegan optie: Wil je dit gerecht volledig plantaardig maken, vervang de kip dan door seitan naturel en de Parmezaanse kaas door edelgistvlokken.

Mechelse koekoek met kruidige tomatensaus

Gezond koken met Delphine: drie keer exclusief voor KW

dit heb je nodig voor 2 personen

400 g Mechelse koekoek

1 aubergine

1 courgette

1 rode paprika

olijfolie

1 eetlepel Provençaalse kruiden

voor de kruidige

tomatensaus

12 kerstomaten

150 g gedroogde tomaten op olijfolie

bosje verse basilicum + extra voor topping

flinke scheut olijfolie

1 eetlepel appelciderazijn

1 eetlepel tomatenconcentraat

1 theelepel gedroogde tijm

1 theelepel gedroogde oregano

zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd de aubergines en de courgette in dunne plakjes en de paprika in grove stukken.

Leg alle groenten op een beklede bakplaat, sprenkel er rijkelijk olijfolie over en kruid af met de Provençaalse kruiden. Zet de groenten 30 minuten in de oven en meng ze om de 10 minuten door elkaar. Zo zijn ze overal even gaar.

Maak ondertussen de pestosaus door alle ingrediënten in de blender te mixen tot een gladde massa.

Kruid de stukken Mechelse koekoek en bak de stukken mooi bruin aan beide kanten. Leg eerst de kant met het vel in de pan en bak nadien de andere kant, beide kanten gedurende 4 minuten.

Tip: Je kan uiteraard ook kipfilet nemen in plaats van Mechelse koekoek.

Vegan optie: Om dit gerechtje vegan te maken, vervang je de Mechelse koekoek door quornblokjes, tempeh, linzen of rode bonen.

Sweet ricotta

Gezond koken met Delphine: drie keer exclusief voor KW

dit heb je nodig voor 1 persoon

180 g ricotta

1 ei

125 g blauwe bessen of ander fruit

30 g honing

30 g boter

zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Klop de ricotta los met het ei en de honing.

Voeg er de gesmolten boter aan toe en meng goed. Roer voorzichtig de blauwe bessen door het ricottamengsel en zet 20 minuten in de oven.

Vegan optie: Om de sweet ricotta veganistisch te maken, vervang je de ricotta door cashew-ricotta. Week minstens 2 uur 200 g cashewnoten in water. Giet het water af, spoel de cashewnoten af en mix ze met het sap van een halve citroen, 90 ml water, een eetlepel zoetmiddel naar keuze en een snufje zout. (voor cashew-ricotta bij hartige recepten vervang je het zoetmiddel door knoflookpoeder). Cashew-ricotta hoef je niet zo lang in de oven te steken, 10 minuten is voldoende.

#FitFood

Gezond koken met Delphine: drie keer exclusief voor KW

Dit kookboek bevat 72 slankmakende recepten met een snel en blijvend resultaat. Door volop te mixen & matchen met de producten van Delphines voedingstabel tover je in een mum van tijd een heerlijke maaltijd op tafel met groenten als basis. Voeg er een stukje vis, vlees of vleesvervanger en eventueel een koolhydraatportie aan toe.

‘#FitFood’, uitgeverij Lannoo, 216 blz., 21,99 euro.