“Geef mij maar een mooi wit canvas”

© Benny Proot
Sandra Rosseel

“Ik ben echt geen kleurenmadam”, bekent Saskia Defever al lachend. De Oostendse vertrekt liever van een mooi wit canvas, dat ze aanvult met aardetinten en hout. “De Scandinavische stijl ja, omdat die rust én gezelligheid uitstraalt.”

Interieur en decoratie zijn altijd al een passie geweest van Saskia Defever. “Ik hou er gewoon van om het thuis gezellig te maken. Ik ben iemand die in november al de kerstsfeer in huis haalt, mezelf moet bedwingen om de kersttafel geen week op voorhand te dekken en daags na Nieuwjaar alle kerstspulletjes vervangt door lentedecoratie! En ik verzorg ook al jarenlang de etalage van de zaak van mijn man Peter Germonprez. Daar kan ik me echt in uitleven.”

Tot voor kort toch, want dit jaar besloot de Oostendse om niet alleen thuis met interieur bezig te zijn. “Ik heb 21 jaar lang in de banksector gewerkt, in de voetsporen van mijn mama, die die job 40 jaar heeft uitgeoefend. De laatste jaren voelde ik me echter niet meer thuis in die sector: terwijl we vroeger ontzettend veel contact hadden met onze klanten – in mijn beginjaren deed ik bijvoorbeeld heel veel huisbezoeken bij landbouwers – is dat nu al lang niet meer het geval, en bovendien zijn er ontzettend veel regeltjes bijgekomen die het werk er niet leuker op maken. Toen ik tijdens een weekendje weg met vrienden luidop droomde van een eigen conceptwinkel rond interieur, reageerde iedereen zo enthousiast dat ik gewoon die droom waar moest maken”, vertelt Saskia, die de voorbije maanden al haar energie stak in haar nieuwe zaak. “Waardoor mijn man nu zelf de etalage van zijn zaak moest decoreren… Al heeft hij het er niet al te slecht van afgebracht”, schaterlacht ze.

“Kleurloos hoeft echt niet saai te zijn”

© Benny Proot

Scandinavische soberheid

Vorige week donderdag opende Saskia de deuren van Moose-Ostend, waar je voor ontbijt, lunch en koffie en zoetigheden terechtkan maar waar ook een decoratiewinkeltje aan vasthangt. “Voor de inrichting van Moose ben ik vertrokken van mijn persoonlijke stijl. Heel Scandinavisch, met veel wit in combinatie met hout en aardetinten, waardoor het geheel zowel gezelligheid als rust uitstraalt.” Bij de inrichting van de zaak werkte Saskia nauw samen met de projectleider van Groep Versluys, die het gebouw in de Oostendse Wellingtonstraat optrok. “Iemand die volledig begreep waar ik naartoe wou. Meer nog, bij onze eerste ontmoeting had ik een foto mee van de stijl die ik wilde. Bleek dat hij datzelfde beeld helemaal bovenaan in zijn map had zitten.”

Blikvanger van Moose is alvast het reusachtige elandhoofd aan de muur. “Het leuke aan een zaak is dat je je stijl veel verder kan doortrekken, het mag best extreem zijn. Dat elandhoofd past helemaal bij mijn stijl, maar geen haar in mijn hoofd die eraan zou denken om het in mijn woonkamer op te hangen. Hier kan dat wel. Al vond ik het wel belangrijk dat er geen dier speciaal voor mijn zaak zou gedood worden. Na lang zoeken heb ik in Canada een bedrijf gevonden dat hoofden van verkeersslachtoffers, van dieren die gedood zijn in het verkeer, verkoopt”, legt Saskia uit, terwijl ze ons meeneemt naar het appartement boven de zaak.

© Benny Proot

“Dit appartement weerspiegelt helemaal mijn stijl. Oorspronkelijk was het bedoeld als tweede verblijf, maar mijn mama, die meehelpt in Moose, woont hier nu”, legt Saskia uit. “Zoals je ziet, vertrek ik graag van een wit canvas, dat ik dan aanvul met aardetinten. Die zorgen er meteen voor dat het niet te koel aanvoelt.”

Doorheen het hele appartement komen de witte, bruine, grijze en beige tinten terug. Zelfs de accentmuur is in een lichte aardetint geverfd. Een spierwitte gebreide plaid en dito kussens sieren de grijze zetel. Het uit vierkantjes bestaande tapijt voor de zetel zorgt ervoor dat al die tinten een geheel vormen. De enige felle kleuren in het appartement komen van een helgroene appel en peer, die op boomschijfjes prijken. “Ik ben echt geen kleurenmadam, nooit geweest. Zelfs als ik bloemen koop, vermijd ik felle kleuren, maar ik heb geleerd dat zo’n kleurig accentje je interieur toch iets extra’s geeft. Het voordeel is bovendien dat als je de kleur beu bent, je die accessoires heel makkelijk kan vervangen.”

“Grappige opschriften geven je interieur meteen iets extra”

Ook de slaapkamer is heel sober ingericht.
Ook de slaapkamer is heel sober ingericht.© Benny Proot

Grappige accenten

Gezelligheid en rust blijven voor Saskia sleutelwoorden als ze decoreert. “Het leven is al hectisch genoeg, als je thuiskomt moet je tot rust kunnen komen. En voor mij betekent dat: geen chaos, geen rommel, geen kitch en geen felle kleuren. Minimalistisch, maar wel met elementen die het geheel gezellig maken, zoals kaarsjes en plaids, die je trouwens ook makkelijk aan de seizoenen kan aanpassen. In de winter kies ik voor wollen plaids, maar eens het lente wordt, vervang ik die door linnen exemplaren. Ook heel stijlvol.”

De helgroene appel en peer zorgen voor het enige kleurige accent.
De helgroene appel en peer zorgen voor het enige kleurige accent.© Benny Proot

“Ik heb eigenlijk maar een zwakke plek, en dat zijn onze familiefoto’s. Ik moet mezelf soms echt tot de orde roepen, want ik zou alles volzetten met foto’s”, bekent ze.

Saskia beperkt zich trouwens niet tot de Scandinavische stijl. “Thuis hebben we een overdekt terras en dat hebben we Provençaals ingericht. Ik hou ook van de typische Ibiza-stijl, die heel natuurlijk oogt. Zolang het maar niet te veel kleur heeft.” En dat die kleurloze stijl niet saai hoeft te zijn, bewijst Saskia. “Ik hou van typografie, van mooie zinnen op de muur én van grapjes. Zo hangt er aan mijn elandenhoofd in de zaak een bordje met ‘do not feed the moose’ en kregen de toiletten het opschrift ‘thinking room’ mee. Het zijn misschien kleine details, maar ze maken het verschil tussen een saai huis en een leuke thuis.”

“Ik hou van orde en van een minimalistische stijl, maar heb ook een zwak voor familiefoto’s. Ik moet me echt inhouden of ik zet alles vol.”© Benny Proot

© Benny Proot

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.