Een dag lang mama’s lievelingshapjes
Ontbijt op bed, daar doe je elke mama een plezier mee. Waarom zou je het dit jaar niet wat uitgebreider aanpakken? Met een gezellige en helemaal zelfgemaakte brunch breng je met het hele gezin een halve Moederdag tussen de lakens door.
Een uitgekiende selectie eenvoudige en toch lekkere gerechtjes: meer heb je niet nodig voor een zalige brunch. Maar voor een speciale gelegenheid als Moederdag kan een extra inspanning, en wat extra inspiratie, geen kwaad. Libelle bracht in het boek Brunch twaalf brunches bijeen die perfect zijn afgestemd op het feestje dat jij wilt vieren. En daar puur je zonder moeite ook een moederdageditie uit. Niet vergeten: alleen die gerechtjes kiezen die ze lekker vindt!
Kruidige tahinidip en groene hummus p>
Dit heb je nodig voor 4 personen:
voor de tahinidip:
50 ml tahin
1 sjalot
1 teentje knoflook
2 el citroensap
kl esdoornsiroop
telkens 50 g munt, dille en bladpeterselie
50 ml olijfolie
chilipoeder, zwarte peper, zout
voor de hummus:
1 avocado
100 g edamameboontjes, diepvries
1 teentje knoflook
2 el koriander
1 el citroensap
2 el olijfolie
peper en zout
Zo maak je het:
Voor de tahinidip pel en snipper je de knoflook en de sjalot. Spoel de verse kruiden, laat ze uitlekken en hak ze grof.
Meng alle ingrediënten samen met 100 ml water in een keukenrobot en mix het geheel tot een smeuïge pasta.
Om de hummus te maken halveer je de avocado, verwijder je de schil en de pit en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Ontdooi de edamameboontjes. Pel de knoflook. Hak de koriander grof.
Mix alle ingrediënten tot een smeuïge hummus en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de dips met plakjes rettich, radijsjes, tomaatjes, reepjes wortel of andere knapperige groenten.
Sapje met spinazie en appel p>
Dit heb je nodig voor 12 personen:
1 komkommer
1 stengel bleekselderij
2 handjes spinazie
1 groene appel
1 limoen
3 cm gember
6 stengels citroengras
Zo maak je het:
Schil de bleekselderij zodat de vezels weg zijn en snijd in grove stukken. Schil de gember en snijd in fijne plakjes. Spoel de appel zorgvuldig, snijd in 4 partjes en verwijder het klokhuis.
Snijd met de mandoline enkele flinterdunne linten van de komkommer en houd deze apart voor de afwerking. Doe de rest van de komkommer samen met de selder, de gespoelde spinazie, de stukken appel en de plakjes gember in een blender. Mix en voeg indien nodig een scheutje water toe. Pers de limoen erbij en mix.
Zet koud tot je de sapjes serveert en mix even op vlak voor het serveren. Giet in de glaasjes en werk ieder glaasje af met een stukje citroengras en een plakje komkommer.
Wraps met asperges en verse kruiden p>
Dit heb je nodig voor 4 personen:
8 groene asperges
12 blaadjes munt
12 blaadjes basilicum
4 vellen rijstpapier
8 blaadjes sla
komkommer
200 g roomkaas
1 el wasabi
voor de kruidenvinaigrette:
2 el bieslook
2 el witte wijnazijn
4 el olijfolie
2 kl suiker
1 kl mosterd
Zo maak je het:
Week de vellen rijstpapier in koud water tot ze zacht zijn. Meng de wasabi met de roomkaas. Maak de groenten schoon. Blancheer de asperges en laat ze uitlekken. Snijd de komkommer in fijne staafjes, halveer de asperges en snijd ze in stukken die even lang zijn als de staafjes komkommer. Spoel de sla, zwier droog.
Meng alle ingrediënten voor de kruidenvinaigrette.
Haal de vellen rijstpapier uit het water en leg ze open op je werkblad. Leg op elk vel rijstpapier 1 à 2 blaadjes sla, zodat het rijstvel voor een derde bedekt is (halveer de sla eventueel). Leg daarop wat komkommerreepjes, wat stukjes asperge en een toefje wasabikaas, 3 blaadjes munt en 3 blaadjes basilicum.
Rol het rijstvel strak op, zodat het stevig rond de groenten komt te zitten. Snijd elk rolletje in twee of drie stukken en serveer met de kruidenvinaigrette.
Brunch p>
In dit boek vind je brunchideeën op maat, zoals een trendy brunch met vrienden, een romantische brunch met z’n twee, een verjaardagsbrunch voor de kids en talloze slanke of veggie variaties. Cocktails en smoothies, broodjes en bagels, koude en warme hapjes, hartig en zoet: 125 recepten om te combineren tot je persoonlijke topbrunch!
Brunch, Libelle, Uitgeverij Lannoo, 15 euro.
Koken
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier