Duizenden potjes vol zoet oranje
Bijna geen kleur ontbreekt in een winkel vol confituurpotjes. Van diepdonkerrood tot transparant wit, met groen- en geeltinten onderweg, maar ook met alle mogelijke schakeringen van oranje: goed voor heerlijke potjes vol perzik en abrikoos maar ook duindoorndistel.
In de prachtig gerenoveerde hoeve Het Landhuys in Ruddervoorde, badend in het groen, maakt Danny De Winter al bijna twintig jaar ambachtelijk confituur. Ontelbaar veel potjes worden er dagelijks gevuld in het gezellige kookatelier, met confituren naar eigen recepten van Danny dat zijn er intussen al bijna 150 verschillende -, waarvoor hij vooral seizoensfruit gebruikt, en zelfgekweekte kruiden, groenten en bloemen uit de grote tuin rondom het atelier. Want behalve de klassieke confituren bedenkt Danny ook bijzondere smaakcombinaties confituur van witte perzik en rozenblaadjes klinkt als pure poëzie en gebruikt hij ook minder voor de hand liggende ingrediënten als olijven, tomaten, duindoorndistel of… Campari. De confituren en chutneys van Jam Jam vind je nog altijd in het winkeltje in de Brugse Smedenstraat, waar het voor Danny en zijn vrouw Katrien destijds allemaal begon, maar vandaag ook in tal van gespecialiseerde verkooppunten in heel Vlaanderen, stilaan ook in Wallonië en over de grens, in Frankrijk en Nederland. Maar hoewel de belangstelling blijft groeien, houdt Danny vast aan een artisanale productie. “Die confituur smaakt beter”, meent hij. Voor het indikken van zowel zijn zoete als hartige confituren zweert hij bij het sap van appelpuree en zo weinig mogelijk suiker.
Taste of orange
De potjes kleuren alle kanten op, maar wij zijn dus op zoek naar de taste of orange. “Oranje kleurende confituren bekom je uiteraard van fruitsoorten als perzik en nectarine”, vertelt Olivier Maes (foto), die Danny al jaren bijstaat in het productieproces. “Voor een heel mooie, diepe kleur zorgen zeker ook de Franse abrikoosjes waarvan het seizoen nu net gestart is.” Ook exotische fruitsoorten leveren oranje jam op, zoals papaja, clementine en sinaasappel. Maar ook de bessen van de duindoorndistel die bij ons aan de kust groeit, kleuren oranje achter glas.
“De kleur van confituur zegt niet rechtstreeks iets over de smaak, maar kan wel aangeven of er vers fruit werd gebruikt”, gaat Olivier voort. Hoe dieper oranje confituur van abrikoos of nectarine kleurt, hoe verser het fruit bij de verwerking was. Bij duindoorndistel is dat er dan weer minder aan te zien. En papaja heeft altijd dezelfde kleur omdat we die vrucht als diepvriesproduct inkopen, bij ons groeit die nu eenmaal niet.”
Boterhammen en meer
Confituur blijft een klassieker op de boterham, maar de culinaire mogelijkheden ervan gaan veel ruimer dan dat. Een notenslaatje met feta en tomaat gaat prima samen met een confituur van mango, mosterd en witloof. En kriekenconfituur gaat dan weer in de saus bij gehaktballetjes. Enkele van de ideetjes en recepten die Danny en Katrien door de jaren heen verzamelden en uitwerkten vind je in het boek Confituur van Jam Jam,dat ze samen schreven. Allebei opgegroeid ‘op den buiten’ kregen ze de liefde voor de natuur en het leven op het ritme van de seizoenen met de paplepel binnen. Maar ze inspireren dus graag ook andere confituurliefhebbers, “want alleen dan besef je hoeveel geluk er in een klein bokaaltje kan schuilen.”
‘Confituur van Jam Jam’, Uitgeverij Lannoo, 128 blz.,19,99 euro www.jamjam.be.
Confituur van abrikoos en passievrucht p>
Dit heb je nodig:
1kg ontpitte abrikozen
100 ml citroensap
200 ml sap van appelpuree
200 ml puur passievruchtensap (ook diepgevroren verkrijgbaar)
300 g suiker
Zo maak je het:
Snijd de abrikozen fijn en doe ze in een kom.
Voeg er het citroensap, het sap van de appelpuree en het passievruchtensap aan toe. Breng aan de kook.
Doe er de suiker bij wanneer het mengsel kookt. Laat nog even doorkoken.
Vul de glazen bokalen tot de rand met hete confituur en sluit ze onmiddellijk af. Zet ze enkele minuten op hun kop.
Carré confiture met abrikozenconfituur p>
Dit heb je nodig voor 6 à 8 personen:
250 g bladerdeeg
3 eetlepels abrikozenconfituur (zie boven)
1 ei
Zo maak je het:
Warm de oven voor op 175 °C.
Rol het deeg uit tot 2 millimeter dikte en bekleed er de bakplaat mee. Houd het resterende deeg even apart.
Doorprik het uitgerolde deeg met een vork en bestrijk met de confituur.
Rol de rest van het deeg langwerpig uit en snijd in smalle reepjes. Leg die reepjes kruisgewijs boven op de confituur.
Bestrijk het deeg met wat van het opgeklopte ei.
Laat het gebak een halfuurtje rusten.
Bestrijk het deeg nu nog eens met het opgeklopte ei.
Bak ongeveer 20 minuten in de oven en laat daarna afkoelen.
Koken
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier