De oven boven

Nancy Boerjan

Nooit gedacht dat een oven zoveel culinaire mogelijkheden biedt: van doordeweekse gezinsmaaltijden tot luxegerechten waarmee je punten scoort bij de rest van je gezin, van luie ontbijtjes tot een tafel vol braadsledes of een avondje zoete traktaties.

Foodstylist Rukmini Iyer staat tijdens fotosessies de hele dag tussen gerechten, van eenvoudige salades en pasta’s tot de ingewikkeldste creaties van topchefs. Toch ondervindt ze dat het veelal net de eenvoudige gerechten zijn die mensen het meest waarderen en waarvan ze het recept willen hebben. De snelle bakplaat is dan ook de jongste in haar eigen reeks kookboeken waarin ze eenvoudige maar lekkere gerechten presenteert. Een groot deel ervan is vegetarisch of vegan, maar je vindt er ook heel wat inspirerende recepten in voor de alleseter. De recepten zijn ingedeeld per thema, van doordeweeks tot feestelijk. En mét handige oventips.

Pannenkoekenontbijt

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

50 g ongezouten boter

250 g ricotta of hüttenkäse

4 eieren

200 ml melk

50 g fijne kristalsuiker

150 g tarwebloem

1oe tl bakpoeder

grote handvol frambozen, bramen en blauwe bessen (bevroren is prima)

poedersuiker, voor eroverheen

Voor de citroenboter:

100 g ongezouten zachte boter

30 g poedersuiker

geraspte schil en sap van oe biologische citroen

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Doe de boter in een braadslede en zet in de oven om de boter te laten smelten.

Klop de ricotta of hüttenkäse samen met de eieren, melk en suiker en giet de gesmolten boter uit de braadslede erbij. Roer de bloem en het bakpoeder erdoorheen tot het beslag egaal is en giet het vervolgens in de hete, beboterde braadslede.

Verdeel de frambozen, bramen en blauwe bessen over de braadslede en zet 25-30 minuten in de oven, tot het geheel goudbruin en goed gerezen is.

Klop ondertussen de zachte boter samen met de poedersuiker, citroenrasp en het citroensap.

Bestrooi de pannenkoek met poedersuiker, snijd hem in stukjes en dien heet op met de citroenboter.

Zalm met soja-honingsaus

De oven boven

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

200 g bimi (babybroccoli)

125 g aspergetips

200 g sugarsnaps

200 g diepvriesdoperwten

1 tl zeezout

1 el sesamolie

snelkooknoedels of rijst, voor erbij (optioneel)

4 zalmfilets

oe el sojasaus van goede kwaliteit

oe el sesamolie

oe el honing

Voor de dressing

6 cm verse gember, geraspt

sap van 1 limoen

1 el sesamolie

3 lente-uitjes, fijngehakt

handvol pinda’s, grofgehakt

1 rode chilipeper, in ringetjes

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor tot 180 ?C. Doe de bimi in een grote kom en giet er een volle waterkoker kokend water overheen. Laat dat 1 minuut staan en giet af.

Meng de bimi, asperges, sugarsnaps, doperwten, het zeezout en de sesamolie in een ovenschaal en leg de zalmfilets tussen de groenten. Roer ondertussen de sojasaus, sesamolie en honing door elkaar en sprenkel over de zalmfilets. Zet 20-25 minuten in de oven, tot de zalm gaar is.

Roer ondertussen de gemberrasp, het limoensap, de sesamolie en de lente-uitjes door elkaar. Giet zodra de zalm gaar is de dressing over de groenten. Strooi de grofgehakte pinda’s en chilipeper over het geheel. Proef en voeg indien nodig wat extra limoensap en zout toe. Dien heet op.

In dit recept blancheer je de bimi beter even vooraf, omdat dat de textuur tijdens het bakken ten goede komt. Het is echter ook mogelijk om gewone broccoli te gebruiken. Sla deze stap dan over.

Lamsvlees met pistachenoten

De oven boven

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

150 g babywortels, in de lengte

gehalveerd

200 g babycourgettes, in de

lengte gehalveerd

1 blik witte bonen van 400 g,

gewassen en afgespoeld

1 el olijfolie

2 tl zeezout

versgemalen zwarte peper

350 g lamsrack (schoongemaakt)

2 tl dijonmosterd

40 g pistachenoten, fijngehakt

1 bosje verse munt, de blaadjes

fijngesneden

sap van oe citroen

1 el extra vierge olijfolie

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Doe de groenten, bonen, olijfolie, 1 theelepel zeezout en een flinke snuf zwarte peper in een braadslede en roer goed door elkaar.

Smeer het lamsrack in met het resterende zeezout, leg het boven op de groenten en smeer de bovenkant en de zijkanten in met de mosterd. Verdeel de pistachenoten gelijkmatig over de bovenkant en druk zachtjes aan. Zet 20-30 minuten in de oven, afhankelijk van hoe gaar je de lamskoteletten wilt hebben (zelf kies ik voor 25 minuten).

Haal het lamsrack uit de braadslede en laat 10 minuten op een snijplank rusten. Dit is heel belangrijk voor de textuur, sla deze stap dus niet over. Garneer ondertussen de groenten met de munt, het citroensap en de extra vierge olijfolie. Proef en breng eventueel verder op smaak.

Snijd het lamsrack in mooie medaillons (snijd met een kleine hoek tussen de botten).

Gebruik hiervoor een scherp mes. Leg ze op de groenten in de braadslede. Giet alle sappen van de snijplank over de lamskoteletten en dien direct op.

De snelle bakplaat

De oven boven

Met de 75 veelzijdige recepten uit dit boek zet je fantasievolle maar toch eenvoudige en gezonde maaltijden op tafel. Maak bijvoorbeeld een alles-in-een Thaise vispastei, kindvriendelijke gnocchi met ham en erwten of ga voor zoet met een granaatappel-yoghurtcake.

‘De snelle bakplaat’ door Rukmini Iyer, Uitgeverij Becht, 240 blz., 19,99 euro.